Obilježeno 48 godina rada JU Dom za djecu bez roditeljskog staranja Tuzla

Prigodnim programom štićenika, danas je Javna ustanova Dom za djecu bez roditeljskog staranja Tuzla, obilježila 48 godina rada i postojanja.

U svojoj 48 godina dugoj istoriji, ova ustanova je do sada primila oko 3.000 štićenika. Kako je ovom prilikom kazao direktor Doma za djecu bez roditeljskog staranja Tuzla Emir Muharemović, najbolji pokazatelj rezultata njihovog rada je upravo veliki broj bivših štićenika, koji su danas porodični ljudi sa uspješnim karijerama. Ova ustanova je jedna od prvih u regionu koja je krenula u proces transformacije.

Prema riječima Amre Fajić pedagoga-psihologa u ovoj ustanovi, održana manifestaija za djecu ima veliki značaj. Do sada su se godišnjice obilježavale simbolično, ali su ove godine gosti imali priliku vidjeti šta su to štićenici do sada naučili, kroz folklor, recitaciju, dramske odlomke i likovnu izložbu.

Među brojnim gostima, obilježavanju značajne godišnjice je prisustvovao i gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović. U svom obraćanju je istakao, kako su 1967.godine građani Tuzle osnovali ovu ustanovi i izgradili zgradu. U taj objekat je do sada mnogo uloženo, posebno u ratnim i poslijeratnim godinama, kada su se zahvaljujući dobroj saradnji tadašnje Općine Tuzla sa nekoliko uglavnom italijanskih gradova, uslovi života u mnogome poboljšali.

Gradska uprava Tuzle će i dalje nastaviti da pomaže djeci bez roditeljskog staranja, posebno onima koji napune 18 godina i moraju da napuste ovu ustanovu. Primjer je i nastavak na projektima stambenog zbrinjavanja, čemu svjedoči objekat koji se nalazi u naselju Ši selo, koji Grad Tuzla realizuje u saradnji sa Hilswerkom Austrija.

(RTV7)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*