Bećirović: Osporavanje legalne zastave države BiH je negiranje kontinuiteta države BiH

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirović uputio je otvoreno pismo povodom današnjeg „antiustavnog i nedopustivog hapšenja Sejfudina Tokića, državljanina BiH i bivšeg predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH zbog nošenja zastave Republike BiH“.

– Povodom skandaloznog hapšenja bivšeg poslanika Parlamentarne skupštine BiH Sejfudina Tokića, zbog nošenja zastave legalne i međunarodno priznate Republike BiH, kao aktuelni poslanik u državnom parlamentu najoštrije osuđujem ovaj antidejtonski, antiustavni i skandalozni potez policije manjeg bh. entiteta – navodi Bećirović.

Ističe da je država BiH od svoje pojave trajna politička i historijska činjenica.

– BiH u skladu sa historijskim činjenicama hiljadugodišnjeg postojanja bosanske države ima svoj kontinuitet uobličen u kulturno-običajni, politički i državno-pravni individualitet. Ovdje posebno treba naglasiti da se kontinuitet u historijskoj individualnosti BiH temelji i na kontinuitetu njenog teritorijalnog integriteta – navodi Bećirović u otvorenom pismu.

Dodaje da je BiH baštinila i crpila svoje priznanje iz hiljadugodišnje državnosti, koja je u skladu s prilikama, pojavno mijenjala oblike, ali suštinski uvijek zadržavala dovoljan kapacitet državno-pravne posebnosti u svim epohama.

– Historijsku vertikalu državnosti BiH možemo razumjeti i kao kontinuitet jedinstva i cjelovitosti geopolitičkog prostora najprije Bosne, a kasnije i BiH, zatim kontinuitet u kulturološkoj sferi, kontinuitetu jezika i kontinuitetu multikonfesionalne, multikulturalne, multietničke strukture BiH – navodi se u otvorenom pismu.

Bećirović dodaje da kontinuitet državnosti BiH nije negirao ni Dejtonski mirovni sporazum. Podsjeća da je referendumom za nezavisnost, održanom od 29. februara i 1. marta 1992. godine u skladu sa standardima međunarodne zajednice, BiH je obnovila svoju nezavisnost i od 22. maja 1992., postala je ravnopravnom članicom UN-a, kada je i postavljena zastava s ljiljanima ispred sjedišta UN-a na East Riveru u New Yorku.

Bećirović ističe da je osporavanje legalne zastave države BiH negiranje kontinuiteta države BiH, koji je naveden u članu 1. Ustava BiH.

– To je direktno osporavanje bosanskohercegovačke države i Dejtonskog mirovnog sporazuma. Zbog toga tražim hitno oslobađanje Sejfudina Tokića i istovremeno poručujem da ću na prvoj narednoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH insistirati da se utvrde okolnosti i traži odgovornost za sve one koji su u ovom slučaju nedopustivo i flagrantno prekršili Ustav BiH – navodi Bećirović u otvorenom pismu.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*