Sindikat solidarnosti: Zakon o stečaju neustavan, hitno napraviti njegove izmjene

Sastanak predstavnika Sindikata solidarnosti sa predstavnicima Zastupničkog i Doma naroda Parlamenta FBiH iz TK održan je danas. Tema razgovora bile su izmjename i dopune Zakona o stečaju i likvidaciji.

Veliki broj firmi je u stečaju, a sličnu sudbinu uskoro bi moglo doživjeti još nekoliko njih, što će dovesti brojne porodice na rub egzistencije.

Zakon o stečaju i likvidaciji ima niz nepravilnosti i ide na štetu radnika, zbog toga su iz Sindikata solidarnosti i pozvali parlamentarce da zajedno utiču na njegove izmjene.

Pomenuti Zakon analizirao je profesor Ustavnog prava Zlatan Begić i ocjenio ga neustavnim. Ovaj Zakon je u funkciji pojedinaca koji su uništili privredu i preduzeća. Počastili su se sa 20, 30 ili više plata koje su ljudi zaradili, a nisu im nikada isplaćene jer je Zakonom o stečaju propisano da radnici u stečajnu masu mogu prijaviti samo 8 poslednjih plata.˝ tvrdi profesor Begić.

Sindikat solidarnosti je pronašao ovlaštenu osobu koja će u narednom periodu pokrenuti postupak za ocjenu ustavnosti ovog Zakona. Pomoć su zatražili i od parlamentaraca iz TK.

Sastanku su prisustvovali samo parlamentarci SBB I DF-a, koji su najavili da će podržati izmjene Zakona o stečaju. Predloženo je održavanje još jednog sličnog sastanka sa predstavnicima ostalih političkih partija, kako bi se napravili konkretni zajednički koraci na federalnom nivou.

Ukoliko u skorije vrijeme ne dođe do izmjena Zakona o stečaju, oštećeni radnici bi se mogli udružiti i tražiti svoja prava pred Evropskim sudom za ljudska prava, što bi dovelo državu do ekonomskog kolapsa.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*