Probiotici bi mogli znatno da ublaže simptome alergije

Upotreba probiotika mogla bi da ublaži simptome alergija, navode američki naučnici.
Ovo se naročito odnosi na alergijski rinitis, poznat još i kao sezonska ili perenijalna alergija.

Jogurt bi takođe mogao da se pokaže kao koristan, ali bi bilo potrebno uzimati veće količine, ističu stručnjaci sa univerziteta Vanderbilt u Tenesiju.

Oni si sproveli do sada najsveobuhvatniju analizu rezultata 23 različite studije u kojima je učestvovalo 1.919 ljudi, ali navode da još ne mogu da donesu konačni zaključak, jer je potrebno sprovesti dodatna istraživanja.

“Detaljno smo istražili svu medicinsku literaturu za sve studije u okviru kojih je ispitivan uticaj probiotika na alergijski rinitis. Od slučaja do slučaja postojalo je dosta varijabilnosti, ali u većini studija zabilježeno je zdravstveno poboljšanje kod osoba koje su uzimale probiotike, za razliku od pripadnika kontrolne grupe koji su uzimali placebo”, navodi Džastin Tarner, vodeći naučnik istraživanja.

Alergijski rinitis pogađa između 10 i 30 odsto svjetske populacije.

Tarner upozorava da ovo otkriće ne znači da probiotici mogu da zamijene postojeće lijekove za liječenje simptoma alergije.

Rezultati istraživanja objavljeni su u aprilu, u internet-izdanju magazina “International Forum of Allergy & Rhinology”.

(IZVOR: DAILY MAIL/Foto: Thinkstock)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*