BHRT priprema cjelodnevni program u povodu dolaska pape Franje. RTV 7 će preuzeti signal BHRT-a

Radio-televizija BiH (BHRT), generalni medijski pokrovitelj, priprema ekskluzivni, multimedijalni, cjelodnevni program povodom dolaska Pape u Sarajevo. Realizacija projekta posjete pape Franje BiH najznačajniji je projekt BHRT-a ove godine.

BHRT će na realizaciji projekta posjete pape Franje BiH i Sarajevu, na terenu i unutar RTV doma, angažovati 250 uposlenika.

U subotu, 6. juna, BHRT će producirati, u visokoj rezoluciji, više od 13 sati živog multimedijalnog programa (BHT1, BH radio1 i portal www.bhrt.ba). Istovremeno će se emitirati prijenosi sa lokacija zvanične posjete Pape i iz studija BHRT-a u RTV domu.

– Pokrivat ćemo svaki korak pastoralnog pohoda pape Franje. Sa osam kamera, dodatnom ekskluzivno BHRT kamerom u Papinom automobilu, snimkom iz helikoptera, pratimo kompletnu mapu puta kojom će se Papa kretati. .

Također ćemo emitirati prijenose uživo, u punoj HD rezoluciji, sa sedam lokacija posjete pape Franje.

Radi se o lokacijama i događajima koji uključuju Međunarodni aerodrom Sarajevo-službeni doček pape Franje; Ceremoniju dobrodošlice – Predsjedništvo BiH; Svetu misu – stadion Koševo; Sarajevska katedrala – susret sa svećenicima, redovnicima i redovnicama, bogoslovima i sjemeništarcima; Nadbiskupijski centar – susret s mladima; Franjevački međunarodni centar- ekumenski i međureligijski susret; Press-centar Zetra i Bogoslovija – link kamere i HD produkciona režija u RTV domu, te glavnu režiju kompletne manifestacije.

BHRT će osigurati tv-prijenos u punom HD kvalitetu, sa šest reportažnih kola, 40 fiksnih kamera i 20-tak mobilnih ENG ekipa koje će dopunjavati programski sadržaj aktuelnim kadrovima atmosfere sa terena.

Za prijenos signala BHRT će koristiti komunikacijske platforme, počev od mobilnih linkova, preko prijenosa fiber-optičkom mrežom, zatim upotrebom 3G GSM mreže i standardne satelitske razmjenske mreže.

Prijenos će biti organizovan i ponuđen svim gledaocima, kako na zemaljskoj predajničkoj mreži i kablovskim mrežama unutar Bosne i Hercegovine, tako i na EBU razmjenskoj mreži za sve članice ove organizacije, te na satelitu za sve zainteresovane strane TV kuće koje žele preuzeti proizvedeni signal.

BHRT signal ustupa drugim medijskim kućama besplatno, bez markice BHRT-a sa IT tonom i komentatorom.

BHRT također traži od svih kabl-operatera u BiH da u svojim paketima daju besplatan signal HD rezolucije građanima BiH na dan posjete pape Franje.

Radio-televizija BiH, dva puta do sada, 1997. i 2003. godine, izuzetno profesionalno je realizovala medijsko pokroviteljstvo zvaničnih posjeta poglavara Rimokatoličke crkve Bosni i Hercegovini.

JP RTV 7 d.o.o.Tuzla,kao javni medijski servis Grada Tuzla,preuzimaće signal BHRT-a i prenositi cjelokupan program posjete pape Franje.

(bhrt/rtv7)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*