Održana sjednica Vlade TK

Danas je održana 11. redovna sjednica Vlade TK .Na sjednici su između ostalog usvojene Izmjena regulative o maloljetnicima u krivičnom postupku.Razlozi za donošenje zakona sadržani su u odredbama federalnog Zakona o zaštiti i postupanju sa djecom i maloljetnicima u krivičnom postupku koji se primjenjuje od 7. februara 2015. godine. Njima je propisano, između ostalog, izricanje odgojne mjere upućivanja maloljetnika u odgojni centar a ne u disciplinski centar, kao što je to bio slučaj do sada.

Zbog toga je nastala potreba za određenim izmjenama i dopunama kantonalnog Zakona o osnivanju Javne ustanove Disciplinski centar za maloljetnike Tuzlanskog kantona u cilju usklađivanja pojedinih odredbi tog zakona sa odredbama Zakona o zaštiti i postupanju sa djecom i maloljetnicima u krivičnom postupku. S obzirom da se ne radi o složenom i obimnom zakonu, bit će po skraćenom postupku bez nacrta zakona upućen u skupštinsku proceduru.

Danas je utvrđen i Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća u Tuzlanskom kantonu. Također su definisane obaveze Kantonalne uprave civilne zaštite u oblasti deminiranja, što postojećim Kantonalnim zakonom nije bilo utvrđeno, posebno u dijelu planiranja deminiranja i koordinacije.

U Federalnom zakonu postoji obaveza izrade planskih dokumenata iz ove oblasti, naslanjajući se na prijedloge kantonalnih planova deminiranja.

Vlada TK prihvatila je prijedlog Odluke o izmjeni Odluke o utvrđivanju osnovica, stopa i načinu obračunavanja i uplate doprinosa za obavezno zdravstveno osiguranje na području Tuzlanskog kantona. Riječ je o produženju roka na 31.12.2015. godine.

Vlada Tuzlanskog kantona donijela je Zaključak u martu 2015. godine u kojem prihvata inicijativu Ministarstva industrije, energetike i rudarstva za izmjenu Odluke o utvrđivanju osnovica, stopa i načinu obračunavanja i uplate doprinosa za obavezno zdravstveno osiguranje na području Tuzlanskog kantona na način da se zaposlenicima privrednih društava „Dita“ Tuzla, „Konjuh“ Živinice, „Polihem u stečaju“ Tuzla, Poliochem“ Tuzla, „Resod-Guming“ Tuzla i „Gredelj-Revom“ Dobošnica, kao i članovima njihovih porodica, omogući pristup zdravstvenoj zaštiti zaključno sa 31.12.2015. godine.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*