Vlada TK donijela Odluku o stavljanju van snage Odluke o finansijskoj konsolidaciji privrednog društva TTU-a

Vlada TK prihvatila je Informaciju o opravdanosti i mogućnostima izvršenja Programa finansijske konsolidacije “Tvornice transportnih uređaja” dd Tuzla i Odluke o finansijskoj konsolidaciji tog privrednog društva sa aspekta važećih propisa sa predloženim mišljenjima Radne grupe, izuzev dijela mišljenja koje se odnosi na prijedlog da se donošenje Odluke o ostavljanju van snage navedenih odluka o odobrenju finansijske konsolidacije odgodi na rok od šest mjeseci.

Razlog je što je predloženo mišljenje u suprotnosti sa odredbama Zakona o finansijskoj konsolidaciji. Također su zaduženi nadležni inspekcijski organi MUP-a TK i drugi istražni organi da izvrše kontroli zakonitosti poslovanja privrednog društva u radnijem periodu.

Vlada je također donijela Odluku o stavljanju van snage Odluke o finansijskoj konsolidaciji privrednog društva Tvornica transportnih uređaja d.d. Tuzla.

Odredbama Uredbe o postupku finansijske konsolidacije privrednih društava u Federaciji Bosne i Hercegovine propisano je da se u cilju finansijske konsolidacije zaključuju sporazumi sa povjeriocima, te da je rok za zaključivanje sporazuma po osnovu duga za zdravstveno osiguranje, osiguranje od nezaposlenosti i poreskih obaveza, 15 dana od dana dobijanja odluke o finasijskoj konsolidacije.

Navedeni Sporazumi nisu potpisani u propisanom roku niti su potpisani sporazumi sa dobavljačima (povjeriocima) i sa zaposlenicima „TTU“ Tuzla, iz čega proizilazi da su rokovi utvrđeni Uredbom istekli.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*