Lejla Tanović među 100 najboljih biciklistkinja svijeta

Najbolja bh. biciklistkinja Lejla Tanović, članica sarajevskog Kluba “Puls” i profesionalnog tima Salcano iz Turske, ostvarila je ranking karijere plasiravši se na 99. mjesto na UCI listu svjetske biciklističke federacije.

Tanović je tako ostvarila najbolji uspjeh i plasman za Bosnu i Hercegovinu te je postala prvi biciklista s takvim uspjehom.

– Ovo je izuzetan uspjeh za Bosnu i Hercegovinu, i velika nam je čast prestavljati našu zemlju na međunarodnim takmičenjima. To je bio naš plan od početka sezone i jako smo radili da se to ostvari. Lejla je pokazala na renominarim UCI utrkama svoju kvalitetu i sasvim zasluženo se prvi put za BiH plasirala u 100 najboljih na svijetu – rekao je trener Amar Njemčević.

Bodovi za UCI listu se skupljaju na jednodnevnim i etapnim UCI utrkama i pomoću njih se ostvaruje norma za Olimpijske igre.

Trenutno je u toku izborni period za Olimpijske igre za Rio 2016, tako da je svaki bod vrijedan.

– Izuzetno sam sretna ulaskom u 100 najboljih, to je bila moje valika želja i cilj. U ovom periodu je sigurno konkurencija najjača i teško je napredovati na UCI listi jer svi pokušavaju ostvariti normu za OI u Riju. Specifičan sistem treninga koji je pripremio moj trener se pokazao nevjerovatno dobar za mene. Na svakoj utrci sam bila maksimalno spremna i fokusirana. Ovo je dodatni motiv za mene i mislim da sam otvorila vrata drugim biciklistima iz BiH da krenu mojim stopama – istakla je Tanović

Nju u narednom periodu očekuje još jedna UCI utrka u Samoboru klase C1, a nakon toga se priprema za cestovnu utrku na prvim Evropskim igrama u Azerbejdžanu.

Pored Evropskih igara, Tanović će učestvovati i na Evropskom prvenstvu u italijanskom gradu Lamosano.

– Obavit ćemo posebne pripreme za Evropsko prvenstvo, to će biti prvi put da Lejla učestvuje na tako velikom takmičenje i moramo biti potpuno spremni. Taktička i tehnička pripremljenost će igrati veliku ulogu s obzirom na težinu staze, tako da ćemo na stazu doći sedam dana ranije i obavit nekoliko kvalitetnih treninga. Iako smo ostvarili jedan od ciljeva za ovu sezonu, još uvijek nema vremena za odmor. Tako da se nadamo da će Lejla do kraja sezone u oktobru ostvariti još bolji ranking na UCI listi – zaključio je Njemčević.

(RTV7/Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*