Članovi Kolegija Doma naroda PSBiH sastali se sa visokim predstavnikom u BiH Valentinom Inckom

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Bariša Čolak i njegova dva zamjenika Ognjen Tadić i Safet Softić razgovarali su danas u Sarajevu s visokim predstavnikom međunarodne zajednice u BiH Valentinom Inzkom i njegovim saradnicima o aktuelnoj političkoj situaciji u našoj zemlji i potrebi ubrzanja evropskog puta Bosne i Hercegovine.

Tokom razgovora ocijenjeno je da ovaj saziv Doma od njegovog konstituisanja u punom kapacitetu i u demokratskom ambijentu ispunjava svoju ustavnu funkciju. Zajednički je konstatovano da takav ambijent djelovanja, bez obzira na političke razlike, pruža priliku za pravljenje krupnijih pomaka naprijed na evropskom putu Bosne i Hercegovine, kao i za promjenu slike stanja i političke klime u državi, što su, kako je rečeno, neophodni preduslovi za poboljšanje ekonomske situacije, veći priliv stranih investicija i otvaranje novih radnih mjesta.

Istovremeno je naglašeno da Bosna i Hercegovina ne smije propustiti šansu koju pruža nova inicijativa Evropske unije prema našoj zemlji, te da Bosna i Hercegovina treba da iskoristi i šestomjesečno predsjedavanje Komitetom ministara Vijeća Evrope.

Sagovornici su se tokom susreta dotakli i problema ekstremizma i terorizma, te upozorili na potrebu saradnje svih bezbjednosnih agencija u zemlji i regionu u borbi protiv tog globalnog problema, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

(RTV7/Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*