Štedišama u Hrvatskoj i BiH biće isplaćen dug

Vlada Slovenije prihvatila je Prijedlog zakona za provođenje presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu kojom je Sloveniji naložena isplata neizmirenih obaveza Ljubljanske banke /NLB/ starim deviznim štedišama u Hrvatskoj i BiH.

“Zakon određuje način utvrđivanja kamatne stope za ove depozite, te mehanizam verifikacije štediša koje imaju pravo na povrat štednje, a potrebna sredstva uglavnom će biti obezbijeđena u državnim budžetima za 2016. i 2017. godinu”, rekla je na konferenciji za novinare državni sekretar u Ministarstvu finansija Slovenije Irena Sodin.

U skladu sa presudom Evropskog suda, slovenački parlament kojem je prijedlog zakona upućen, mora ga potvrditi najkasnije do 16. jula, ali se isplata prvih štednih uloga ove godine još ne očekuje, prenose hrvatski mediji.

Stari devizni ulozi građana Hrvatske i BiH u Ljubljanskoj banci uglavnom su bili u tadašnjim njemačkim markama, ali i u drugim valutama, a konverzija vrijednosti u evro izvešće se prema deviznom kursu sa 1. januarom 1999. godine.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*