Prekinuta sjednica Skupštine TK

Sjednica Skupštine Tuzlanskog kantona nakon dužih pauza u toku rasprave o usvajanju dnevnog reda na prijedlog predsjednika kluba poslanika Stranke demokratske akcije u Skupštini TK Mirze Omerdića je prekinuta.

Omerdić je za Fenu obrazložio da je sjednica prekinuta zbog toga što je parlamentarna većina iz reda Demokratske fronte na Skupštini TK divergirano razmatrala pojedine tačke dnevnog reda i odstupila od usaglašenih stavova parlamentarne većine.

– Smatrao sam da bi bilo korisno da prekinemo sjednicu, da ponovo usaglasimo stavove, koji su jednom bili usaglašeni i da nastavimo sjednicu za neki drugi dan – istakao je Omerdić.

Radilo se o nacrtima Zakona o turističim zajednicama i Zakona o korištenju, upravljanju i održavanju zajedničkih dijelova i uređaja zgrade, koji su trebali ići u javnu raspravu od 60 dana, pojašnjava Omerdić i dodaje da „danas jedan dio parlamentarne većine iz DF-a nije htio da podrži ranije usaglašeni stav i smatrao sam da je najbolje prekinuti sjednicu.“

Prije rasprave o usvajanju dnevnog reda upućene su poslaničke inicijative koje su jednoglasno podržane.

Naime, predsjednik kluba poslanika DF-a Sabid Zekan uputio je inicijativu, koja se odnosi na pravnu zaštitu građana TK-a, koji učestvuju u sklapanju ugovora sa stranim medijskim kućama „Pink international company“i „Grand produkcija“, koja je jednoglasno podržana.

-Strane medijske kuće sklapaju ugovore s građanima TK-a, kao interpretatorima muzike, u svrhu medijskog nastupa na televiziji odnosno daljnjeg angažmana u poslovnom smislu, kojima neopaženo od strane interpretatora koji potpisuje ugovor, obavezuju građane TK-a na dugogodišnju obavezu rada, te ukoliko interpretator-građanin TK-a bude želio raskinuti ugovor mora platiti veliku sumu novca kao poslovnu kaznu od 100.000 eura – izjavio je za Fenu Sabid Zekan, predsjednik kluba poslanika DF-a u Skupštini TK.

Zekan je obrazložio da traži od Vlade TK, da uz pomoć nadležnih institucija TK, FBiH i države BiH preispita zakonitost ugovaranja između stranih medijskih kuća i građana TK, kako i štetne posljedice ovakvog ugovaranja za građane i institucije BiH.

Pored navedene inicijative, podržane su jednoglasno i inicijative Komisije za obrazovanje nauku i mlade, koje su se odnosile na to da se 25.maj proglasi Danom žalosti na području TK i Federacije BiH, te da se radi ušteda udžbenici za učenike osnovnih škola iz 2014.godine, koriste i u 2015.godini.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*