Moskva izdala “crnu listu” političkih osoba iz EU-a

Moskva je izdala spisak evropskih političkih osoba koje ne mogu ući na ruski teritorij, rekao je u petak nizozemski premijer Mark Rutte, spominjući odgovor na evropske sankcije koje su uslijedile nakon aneksije Krima i sukoba na istoku Ukrajine.

– Rusija je predala jučer u nekoliko evropskih ambasada spisak osoba koje više ne mogu ući na ruski teritorij – rekao je premijer na konferenciji za novinare, preciziravši da se tri nizozemska parlamentarca nalaze na ovom spisku.

Moskva je izdala ovaj spisak, koji sadrži oko 80 do 90 imena, kao reakciju na sankcije i zabrane ulaska na evropski teritorij izrečenih u pogledu Rusije nakon aneksije Krima u martu 2014. godine i zbog njene uloge u ukrajinskoj krizi, navodi Rutte.

Glasnogovornica diplomatije Evropske unije je rekla novinskoj agenciji AFP da je Rusija vratila nekoliko evropskih političkih zvaničnika posljednjih mjeseci, ali da je do sada odbijala saopćiti spisak “pogođenih” osoba.

– Mi uzimamo u obzir odluku ruskih vlasti da podijele ovaj spisak – rekla je glasnogovornica u dopisu i dodala da “mi nemamo nikakvu drugu informaciju u pogledu legalne baze, kriterija ili procesa”.

Šef liberalne grupe u evropskom parlamentu i bivši belgijski premijer Guy Verhofstadt se, također, nalazi na ovom spisku, rekao je AFP-u njegov glasnogovornik Jeroen Reijnen.

– Verhofstadt ne može ući u Rusiju, on je na crnoj listi sa oko 80 osoba – rekao je on.

Rutte je rekao da nizozemska vlada “osuđuje” ovu odluku i da će “informirati Moskvu nedvosmisleno”.

– Ruski spisak “nije baziran na međunarodnom pravu, nije transparentan i nemoguće ga je osporiti (pred sudom)”, požalio se Mark Rutte.

(Fena/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*