Premijer Gutić traži od Demokratske fronte smjenu ministra Gadže

Prvo su “ratovali” saopštenjima, a kada su međusobne optužbe izmakle kontroli povučen je konkretan potez. Premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić (SDA) zatražio je od rukovodstva koalicionog partnera Demokratske fronte da razmotri pitanje povlačenja prijedloga za kandidaturu, odnosno da daju podršku prijedlogu za razrješavanje dužnosti ministra unutrašnjih poslova Alena Gadže.

Sve je počelo 15. maja kada su pripadnici Federalne uprave policije (FUP) uhapsili v.d. policijskog komesara Samira Aljukića, te policijske službenike Jasmina Kurtića, Adnana Đulovića i Vedrana Matovića.

Nakon hapšenja oglasio se ministar Gadžo, koji je najavio kontinuiranu borbu protiv organizovanog kriminala, a od te pošasti nije izuzimao ni MUP TK. U svom istupu Gadžo je naveo kako ima saznanja da premijer Gutić štiti određene osobe.

Na odgovor se nije dugo čekalo, a premijer Gutić je u svom saopštenju naveo kako Gadžo intelektualno ne može odgovoriti funkciji ministra unutrašnjih poslova. Dok su se međusobno optuživali saopštenjima, Gutić i Gadžo su na sjednicama Vlade TK sjedili u istoj prostoriji. Nije poznato da li su uopšte razgovarali, a “procurila” je informacija kako Gutić namjerava tužiti Gadžu.

Uslijedili su novi medijski istupi ministra Gadže, koji najčešće konstatuje da će službenici MUP-a TK nastaviti nemilosrdnu borbu protiv organizovanog kriminala, korupcije i nepotizma, kako drugdje tako i u MUP-u TK. Takvi stavovi naišli su na odobravanje radničkih sindikata, ali ne i premijera Gutića koji je zatražio do koalicionog partnera DF-a smjenu Alena Gadže.

Inače, ranije je Gutić najavio kako će uslijediti rekonstrukcija Vlade TK, ali nije precizirao da li će od koalicionih partnera DF-a, NS Radom za boljitak i BPS-a tražiti nove kadrove za određene ministarske pozicije ili će SDA oformiti novu parlamentarnu većinu.

Dok Tuzlanski kanton grca u dugovima, dok je broj nezaposlenih oko 100.000, aktuelna vlast, kao i prethodna, većinu energije troši na kadroviranja u izvršnoj vlasti i njenim institucijama. Ceh takve politike prošla vlast je platila uličnim demonstracijama u kojim je i srušena Vlada TK na čelu sa premijerom Seadom Čauševićem. Uskoro se bliži 100 dan Vlade TK na čelu sa premijerom Begom Gutićem, a nezadovoljstvo građana svakim danom je veće.

(klix.ba/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*