Obilježavanje “Dana bijelih traka” u Brčkom, Tuzli i Sarajevu

Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) iz Brčkog, AntiDayton pokret iz Sarajeva, te Omladinski pokret “Revolt” i građanska inicijativa “Jer me se tiče” iz Tuzle, nizom aktivnosti danas obilježavaju Međunarodni dan bijelih traka.

Tako će u Brčkom na Trgu mladih u 12.00 sati prolaznici imati priliku da uzmu bijelu traku i na taj način iskazati solidarnost sa žrtvama zločina počinjenih u Prijedoru.

Građani Tuzle, pored odlaska u Prijedor, svoju podršku mogu dati dolaskom na uličnu akciju koja će u 13.30 sati biti organizirana na trgu kod “Ismeta i Meše”.

AntiDayton pokret će dijeliti bijele trake prolaznicima u Sarajevu, a za ovu godinu osigurano je 3.176 bijelih traka, što je broj žrtava u Prijedora iako se taj broj svake godine povećava.

Osigurano je više od 40 metara platna za bijele trake i određeni broj bijelih čaršafa koji bi danas trebali osvanuti na određenim prozorima i balkonima u Titovoj ulici.

Ovim putem, organizatori iz Brčkog, Tuzle, Sarajeva, pozivaju građane iz cijele BiH da pokažu svoju solidarnost te odaju poštovanje žrtvama Prijedora podsjećajući na njih bijelim trakama oko ruke i bijelim platnima.

Pozivaju sve institucije da na prozore svojih zgrada istaknu bijelo platno kako bi se pridružili borbi protiv poricanja zločina, bez obzira na etničku ili nacionalnu pripadnost žrtava.

Podsjećamo, vlasti bosanskih Srba u Prijedoru su 31. maja 1992. godine izdale naredbu putem lokalnog radija kojom se naređuje nesrpskom stanovništvu da obilježi svoje kuće bijelim zastavama ili čaršafima, te da pri izlasku iz kuća stave bijele trake oko rukava.

(RTV7/FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*