Šest svjetskih sila se dogovorilo o načinu na koji će vratiti UN-ove sankcije Iranu u slučaju nepoštivanja sporazuma

Šest svjetskih sila se dogovorilo o načinu na koji će vratiti UN-ove sankcije Iranu ukoliko ova zemlja prekrši uslove budućih nuklearnih pregovora, što je uklonilo veliku prepreku postizanju sporazuma koji ima rok do 30. juna, kazali su zapadni zvaničnici za agenciju Reuters.

Taj dogovor je sklopljen između šest svjetskih sila – Sjedinjene Države, Velika Britanija, Francuska, Njemačka, Rusija i Kina. To omogućava mogući sporazum s Iranom iako ostaje još nekoliko prepreka, uključujući pristup Ujedinjenih nacija iranskim vojnim lokacijama.

Šest sila i Iran postigle su privremeni sporazum 2. aprila uoči mogućeg konačnog dogovora koji bi imao za cilj da onemogući Iranu da proizvede nuklearno oružje u zamjenu za ukidanje sankcija. Međutim, vrijeme ukidanja sankcija, pristup i verifikacija pristanka i mehanizam za vraćanje sankcija ukoliko Iran prekrši sporazum bili su među temama oko kojih je teško postići dogovor.

Američki i evropski pregovarači žele da ukidanje UN-ovih sankcija bude automatsko ukoliko Teheran prekrši sporazum. Rusija i Kina odbijaju takve automatske mjere jer one potkopavaju njihovu moć veta kao stalnih članica UN-ovog Vijeća sigurnosti.

U sklopu novog sporazuma o vraćanju sankcija, sumnja da je Iran prekršio neki od uslova sporazuma bi bila predočena panelu za rješavanje sporova, koji će najvjerovatnije biti sastavljen od predstavnika šest sila i Irana. Panel bi procijenio optužbe i došao na rješenje koje nije obavezujuće, kazali su zvaničnici.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) će također nastaviti redovno izvještavati o iranskom nuklearnom programu i osigurat će informacije Vijeću sigurnosti o aktivnostima Teherana i procijeniti da li poštuje dogovor.

Ukoliko se zaključi da Iran ne poštuje uslove sporazuma, sankcije UN-a bi bile vraćene.

Zvaničnici još uvijek nisu saopćili način na koji bi se sankcije vratile, ali zapadne sile su uporne u tome da bi se to trebalo uraditi bez glasanja u Vijeću sigurnosti.

Zasad nije jasno kako će mehanizam vraćanja sankcija funkcionisati, a zvaničnici nisu željeli o tome razgovarati. Također, nije jasno na koji način će se SAD i druge zapadne zemlje zaštiti od potencijalnih veta Rusije ili Kine.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*