Premijer Gutić razgovarao sa radnicima TTU-a

Premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić obratio se danas okupljenim radnicima Tvornice transportnih uređaja, koji su ispred zgrade Vlade Tuzlanskog kantona protestvovali povodom najavljenog pokretanja stečajnog postupka u ovoj firmi.

U svom obraćanju radnicima premijer Gutić je rekao da je Vlada sa svoje strane učinila sve što je bilo u njenoj moći da pomogne Tvornici transportnih uređaja. „Ispunili smo ono što je Sindikat TTU-a od nas tražio prije nekih mjesec dana. Nažalost Uprava Društva nije uradila ono što se od nje očekivalo. Propustili su rokove da izvrše reprograme dugovanja i time stvore preduslove da uđu u finansijsku konsolidaciju koja podrazumijeva i otvaranje zaštićenog računa za poslovanje firme. Ono što nam sada jedino preostaje jeste pokretanje stečaja u Tvornici transportnih uređaja“. U tom postupku otvorit će se novi račun za poslovanje i to je jedini način da se iznađe strateški partner koji će pokrenuti proizvodnju. „Već imamo zainteresiranih stranih i domaćih strateških partnerakoji su spremni da nakon stečaja uđu u TTU. Naime, niko ne želi da ulazi u firmu i preuzima obaveze za koje nije siguran kolike su, dok kupovinom u stečaju tačno se zna šta i za koju cijenu se kupuje“ rekao je Gutić.

Podsjećamo od 2003. godine Vlada je Tvornici transportnih uređaja Tuzla za ekonomsku samoodrživost i penzionisanje radnika dala oko 3,5 miliona KM, od čega je samo u protekle dvije godine odobrila oko 680.000 KM.

U svom razgovoru sa radnicima premijer je istakao da na ovakvim skupovima nema mjesta političkim porukama koje su se mogle čuti prije njihovog sastanka. „Nijedan, pa ni sindikat TTU-a, ne bi trebao da se bavi pitanjima kao što je rekonstrukcija Vlade. To je stvar Skupštine Kantona i prava i ovlasti koje ima premijer“ rekao je Gutić podcrtavajući da političke poruke i instrukcije samo mogu dodatno usložniti situaciju, a nikako doprinijeti njenom razrješenju.

(RTV7/Ured za informisanje TK)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*