Međunarodni dan djece – Mališani imaju pravo da odrastaju u sigurnom svijetu

Danas se obilježava Međunarodni dan djece. Na ovaj dan podsjećamo da djeca imaju pravo da odrastaju u sredini koja im pruža sve što im je neophodno za zdrav i sretan razvoj.

Na prvoj Svjetskoj konferenciji o dobrobiti dece, koja je održana 1925. godine u Ženevi, 1. juni je proglašen kao Međunarodni dan djece. Iako je od tada do danas prošlo mnogo vremena, dječija prava se još uvijek krše.

U našoj zemlji je posebno izražen problem rada i života djece na ulici, trgovina djecom, zlostavljanje i nasilje u porodici i van nje, a Melisa Grebović, koordinator u Udruženju ˝Zemlja djece˝ Tuzla, smatra da pored ekonomskih faktora tome doprinosi i zanemarivanje u krugu porodice.

Djeca su najpodložnija uticajima u periodu pohađanja osnovne škole. Tada ih je potrebno posebno zaštititi i voditi računa o njihovim potrebama.

Roditelji, obrazovne ustanove i lokalna zajednica moraju uraditi sve što je potrebno kako bi naša djeca odrastala u sigurnom i sretnom svijetu.

Za sigurno odrastanje djece potrebno je djelovati globalno ali i individualno, unutar same porodice. Svi smo nekad bili djeca, tako da vrlo dobro znamo šta djeci najviše treba u tom periodu.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*