Papa Franjo pred dolazak u Sarajevo poručio: Dolazim da ohrabrim miran suživot u BiH

Papa Franjo je u svojoj videoporuci pred dolazak u bosanskohercegovačku prijestolnicu poručio kako, između ostalog, dolazi “kako bi ohrabrio miran suživot u BiH”, piše Anadolu Agency (AA).

“Još nekoliko dana je ostalo do putovanja koje će me dovesti među vas u Sarajevo. Ta misao mi ulijeva radost. Dolazim među vas uz Božiju pomoć da vjernike katolike utvrdim u vjeri, da iskažem podršu ekumenskom i međureligijskom dijalogu te iznad svega da ohrabrim suživot u vašoj zemlji”, navodi se pored ostalog u poruci pape Franje koji će u subotu, 6. juna posjetiti Bosnu i Hercegovinu.

Također, u svojoj poruci vjernicima katolicima te građanima BiH, papa Franjo poručio je kako moto njegovog pohoda glasi “Mir vama!”.

“Spremam se doći među vas kao brat i glasnik mira, kako bih svima izrazio, naglašavam svima, svoje poštovanje i svoje prijateljstvo. Draga braćo u BiH, svima vam donosim svoju ljubav i snažnu duhovnu blizinu. Vas katolike ohrabrujem da budete uz vaše sugrađane kao svjedoci vjere i Božije ljubavi, pridonoseći izgradnji društva koje kroči prema miru, u suživotu i međusobnoj saradnji”, kazao je papa.

Na današnjoj konferenciji za novinare, na kojoj je održana projekcija videoporuke papa Franje, govoreno je o posebnim mjerama sigurnosti kao i ograničenja vezanih za posjetu pape kako bi svi građani na vrijeme bili obavješteni.

Generalna tajnica državnog Organizacijskog odbora za doček pape Tonka Krešić kazala je kako papa Franjo u BiH dolazi kao državni lider i kao religijski poglavar, što je prva posjeta takvog karaktera BiH.

Prema riječima člana državnog Organizacijskog odbora za doček pape Franje i premijera Kantona Sarajevo Elmedina Konakovića sve je spremno za doček pape. U tome je, kako je istakao, učestvovao veliki broj odbora i pododbora.

“Mi smo sa aspekta naših nadležnosti bili uključeni u ovaj proces koji je zahtjeva. Kanton Sarajevo spreman dočekuje papa Franju i sve vjernike”, naglasio je Konaković.

Pododbor za sigurnost na dan posjete papa Franje u Sarajevu sačinjava nekoliko sigurnosnih agencija, policija i vatrogasaca u BIH, kazao je predstavnik Pododbora za sigurnost i portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) Irfan Nefić.

“Mi ćemo sutra za potrebe građana i vjernika razraditi rješenje pitanja privremenih izmjena saobraćaja nakon čega ćemo građanima dati upute”, poručio je Nefić ističući kako će vjenčanja i druge planirane aktivnosti građana biti provodive uprkos privremenim obustavama saobraćaja.

“Molim da se ne koristi termin blokiran. Grad neće biti blokiran, potrudit ćemo se da omogućimo redovan život građanima, ali ih molimo za razumijevanje. Građani će imati pravovremene informacije”, poručio je Nefić.

Na pitanje novinara da li je istina da na dan posjete pape građani neće moći koristiti mobilne telefone i internet, Nefić je rekao kako će takvu informaciju provjeriti.

Prema evidenciji hodočasnika za misu sa papom Franjom na Olimpijskom stadionu Koševu, Katehetski ured Vrhbosanske nadbiskupije potvrdio je kako će u Sarajevu biti prisutno 64.842 vjernika. Iz BiH se očekuje 33.924 vjernike, iz Hrvatske dolazak 23.122 a iz Srbije 2.479 vjernika. Očekuju se grupe vjernika i iz Makedonije i Slovenije. Papa će u BiH boraviti 11 sati i tom prilikom obići će sedam lokacija.

Papa Franjo i njegova pratnja će u 7:30 minuta sa aerodroma u Rimu krenuti ka Sarajevu gdje se očekuju 9 sati. Ceremonija dobrodošlice u zgradi Predsjedništva BiH bit će upriličena u 09:30. Sa predstavnicima civilnih vlasti, biskupima i drugim vjerskim poglavarima papa će se sastati u 10:10.

Dolazak na stadion Koševo planiran je u 10 sati i 40 minuta nakon čega će biti upriličeno euharijstijsko slavlje i propovijed pape Franje.

Susret sa svećenima, redovnicima i bogoslovima planiran je za 16 sati i 20 minuta nakon čega će papa papamobilom preći u Franjevački međunarodni studentski centar.

Susret pape sa mladima predviđen je za 18:30 nakon čega će se papa Franjo sa pratnjom zaputiti prema Međunarodnom aerodromu Sarajevo. Dolazak pape u Rim predviđen je u 21 sat i 20 minuta.

Građani su na dan posjete pape pozvani na saradnju sa policijom. Istaknuto je kako će u zonama i objektima koji se nalazi u blizini kretanja pape biti pojačane sigurnosne snage. Također, građani su pozvani da blagovremeno dođu na mjesta koja će papa obići: ispred zgrade Predsjedništva BiH, na stadionu Koševo, u Katedrali Srca Isusova, Franjevačkom međunarodnom studentskom centru (naselje Grbavica) te Nadbiskupijskom centru za mlade Ivan Pavao II (naselje Otoka).

Građanima je poručeno da svoja vozila ne parkiraju o navedenim zonama, zatvore prozore i ne borave na balkonima tokom prolaska kolone sa papom Franjom.

Kada je riječ o dolasku u Sarajevo, vjernici se pozivaju da ne dolaze privatnim vozilima već da koriste organizovani prijevoz.

(RTV7/AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*