Isplata penzija počinje 8. juna

Isplata penzija za maj počet će u ponedjeljak, 8. juna, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Federalnog zavoda za penziono i invalidsko osiguranje.

Penzije ostvarene temeljem Zakona o MIO/PIO, biti će obračunate i isplaćene prema koeficijentu 1,816, što znači da iznosi najniže, zagarantovane i najviše penzije ostaju nepromijenjeni.

U skladu s tim , najniža penzija iznosi 326,17 maraka, zagarantovana 434,90 maraka, dok najviša penzija iznosi 2174,48 maraka.

Penzije koje su ostvarene temeljem Zakona o pravima demobilisanih branilaca i članova njihovih porodica, Zakona o pravima branilaca i članova njihovih porodica te Zakona o službi u vojsci Federacije BiH, bit će obračunate i isplaćene prema koeficijentu 1,485.

Mirovine ostvarene temeljem Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja domovinskog rata bit će obračunate i isplaćene prema koeficijentu 1,00.

Ukupno potrebna sredstva za isplatu mirovina za svibanj, s uračunatim troškovima, iznose oko 156 milijuna maraka, navodi se u priopćenju.

(RT7/Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*