Beč apeluje da se drastično smanji bacanje hrane

Grad Beč je treći u nizu gradova, nakon Francuske i Belgije, koji su pokrenuli inicijativu drastičnog smanjenja bacanja mikrobiološki ispravne hrane.

Zahtjev koje su stranka Zelenih (Grünen) i Socijaldemokratska stranka (SPÖ) u bečkom Gradskom vijeću podnijele uključuje mjere i zakonske odredbe koje bi se prenijele i na državni nivo.

Beč će sa austrijskim kancelarom Faymannom diskutovati o uvođenju određenih zakonskih mjera. Cilj je do 2025. godine dvostruko smanjiti količinu hrane koja se baca.

Supermarketi u Francuskoj su se obavezali da će namirnice kojima je istekao rok upotrebe, ali se još mogu konzumirati, donirati u dobrotvorne svrhe.

Na taj način se želi spriječiti masovno bacanje i uništavanje živežnih namirnica. Supermarketi površine više od 400 m2 dužni su potpisati ugovor s dobrotvornom organizacijom za donaciju namirnica, dok će škole u nastavni plan uvesti predmet protiv rasipanja hrane.

U Austriji se svake godine baci milion tona namirnica. Samo jedan procent od toga tj. 11.000 tona završi u prodavnicama za socijalno ugroženo stanovništvo ili drugim sličnim institucijama.

Grad Beč je i ranije pokretao nekolicinu kampanja za podizanje svijesti stanovništva o tom problemu, između ostalih i kampanju pod motom “Pojesti umjesto baciti”, koja je pokazala da jedno bečko domaćinstvo baci namirnice u vrijednosti od 400 eura.

Ovaj novčani iznos odgovara količini od 70.000 tona otpada ili 7.000 punih kontejnera za smeće u jednoj godini.

– Moralno je potpuno neprihvatljivo baciti još upotrebljive namirnice – izjavila je bečka gradska vijećnica za okoliš Ulli Sima.

– Osim etičkih tu su i ekološki razlozi protiv bacanja hrane jer isto crpi privredne resurse, poljoprivredne površine, vodu i energiju čije korištenje postaje besmisleno ukoliko se namirnice ne koriste – navodi Kontaktbiro Grada Beča za BiH.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*