Blatter: Interes FIFE je najvažniji

Predsjednik Svjetske nogometne federacije (FIFA) Sepp Blatter podnio je ostavku nakon 17-godišnje vladavine i najavio nove izbore u toj organizaciji, prenose agencije.  

Švicarac je u petak dobio peti uzastopni mandat dobivši duplo više glasova od jedinog protivkandidata, jordanskog princa Alija bin al-Huseina.

Blatter je na konferenciji za novinare u Zurichu rekao da će “što prije” sazvati nove izbore za predsjednika FIFA. To će biti između decembra i marta, pa će Švicarac voditi FIFA još bar pola godine.

– FIFA je moj život 40 godina. Volim FIFA više nego bilo šta, samo sam želio dobro. Odlučio sam da se opet kandidujem za dobro nogometa. Moj mandat izgleda ne podržavaju svi. Zbog toga ću sazvati vanredni Kongres kako bi izabrali novog predsjednika. Potrebno nam je ograničenje mandata i boravka na funkciji. Ja sam se borio za promjene, ali nisu bile dovoljne. Interes FIFA mi je uvijek najvažnij. Zbog toga sam donio ovu odluku – rekao je Blatter.

Samo nekoliko dana uoči izbora za predsjednika FIFA, švicarska policija uhapsila je šestoricu visokih funkcionera ove organizacije zbog sumnje u korupciju.

Blatter je odbio da preuzme odgovornost, istakavši da ne može da kontrolira sve u FIFA-i, pa je odbio i pozive sa nekoliko strana, prije svega od predsjednika UEFA Michela Platinija, da podnese ostavku.

Švicarac je na čelo FIFA stigao 1998. umjesto Joaa Havelangea pobjedom na izborima protiv bivšeg predsjednika UEFA Lenarta Johansona.

Četiri godine kasnije neuspješan izazivač mu je bio prvi čovjek afričkog nogometa Isa Hajatu, pet godina kasnije nije imao protivkandidata, a 2011. je reizabran nakon što se njegov rival Mohamed bin Hamam, predsjednik Nogometne konfederacije Azije povukao jer je suspendiran zbog optužbi za mito.

Nakon što je dobio novi mandat u petak, Blatter je istakao da će voditi “brod ka obali”, založio se za veće učešće žena u FIFA, te da neće dirati Rusiju i Katar, odnosno njihove organizacije Mundijala 2018. i 2022., što je i pokrenulo priču o korupciji u organizaciji.

(RTv7/Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*