Toperić: Papin dolazak vrlo pozitivan znak za našu zemlju

Dolazak poglavara Rimokatoličke crkve u našu zemlju vrlo je pozitivan znak. Mi možemo i moramo dalje graditi međureligijski dijalog i jačati mir i odnose u BiH. Prolazi vrijeme političkih manipulacija masa nacionalizmom i religijom, jer vidno je da bh. građani žele bolji i prosperitetniji život, da žele posao, stabilnost, i ekonomski razvoj zemlje. Vjerujem da će Papina poruka biti u tom kontekstu, suživota, stabilnosti, mira i razvoja, rekao je Feni Saša Toperić, svjetski poznati pijanist, diplomat, viši stručni saradnik pri Centru za transatlantske odnose SAIS na Johns Hopkins univerzitetu u Vašingtonu, predsjednik Američko-bosanske fondacije.

Poznat po izuzetnom angažmanu u SAD-u za interese i prosperitet BiH te ljudska prava, maestro Toperić je nedavno imao koncert u atriju Svjetske banke u  Vašingotnu u spomen na žrtve genocida u Srebrenici, za koji kaže da spada u najbolje događaje na kojima je učestvovao i kao pijanist i kao jedan od organizatora.

– Bilo mi je zadovoljstvo svirati i s Tomom Yazdgerdijem, direktorom u State Departmentu za Balkan, koji se kao diplomat i amaterski pijanist pokazao pravim umjetnikom na koncertu. Predstavnici diplomatskog kora u Vašingtonu, State Departmenta i drugih američkih vladinih institucija, Peter Wigemark, predstavnici OHR-a, profesori na univerzitetima u Vašingtonu, i prijatelji Bosne i Hercegovine su bili dio publike. Bil Klinton nam se pridružio videoporukom. Željeli smo odati počast žrtvama genocida u Srebrenici, a s obzirom na to da u julu diplomatski život u Vašingtonu nije aktivan kao u maju, odlučili smo se koncert organizirati prije ljetnih odmora. Nakon koncerta priređen je prigodan prijem, a na velikom ekranu u Svjetskoj banci mijenjale su se slike naših turističkih destinacija koje smo putem SAIS twitera poslali na desetke hiljada korisnika širom Sjedinjenih Američkih Država. Željeli smo poručiti da ne zaboravljamo i bolnu prošlost u našoj zemlji, ali i da gledamo u budućnost, u evropski put reformi koje nas čekaju – prenosi Toperić utiske i atmosferu tokom i nakon koncerta.

Također izražava očekivanje da će i predstojeći koncert Milanske skale 12. jula u Sarajevu biti događaj koji će građani Sarajeva i Bosne i Hercegovine pamtiti.

S obzirom na Toperićevo lobiranje za razvoj BiH, nametnulo se pitanje kako se, iz njegovih kontakata s međunarodnim i američkim političkim dužnosnicima i drugim zvaničnicima, cijeni aktuelna politička situacija i napredak BiH, 20 godina od uspostave dejtonske države?

– Jasno je da napredak nije ni blizu od onog što građani BiH zaslužuju, a zaslužuju mnogo bolje i mnogo više. Isto tako, moramo se sami naučiti pohvaliti uspjehe koji su vrijedni pohvale, i promovirati više dosta toga što imamo dobrog u našoj zemlji, a imamo vrhunske kvalitetne firme, ljude, pa i uspjehe pojedinaca. Promatrajući s distance, iz Vašingtona, stvarno je potrebno raditi više na kvalitetnoj promociji države, i tako pokušati privući pažnju i investitora ali i posjećenosti našoj zemlji, te tako jačati turizam – kaže Toperić.

Nada se da će novoizabrani parlamenti na svim nivoima u našoj zemlji raditi više, kvalitetnije i brže, te usvajati reformske zakone po evropskim standardima kojima će se bh. građanima i poduzetnicima otvoriti velika vrata Evrope s tržištem od 500 miliona ljudi.

– Podrška međunarodne zajednice sada je evidentna i BiH ima šansu u ovoj i narednoj godini stvarno učiniti značajan iskorak koji će biti pozitivno osjetan našim građanima. Usaglašavanje okvira socijalno-ekonomskih reformi je prvi neposredni korak, koji se očekuje finalizirati tokom juna, nakon čega svi moramo dati konstruktivan doprinos da poguramo zemlju naprijed – rekao je u razgovoru za Fenu  Saša Toperić.

(RTV7/Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*