Na stadionu Koševo, gdje će papa Franjo u subotu, 6. juna, držati centralnu misu pred blizu 65.000 vjernika, danas su predstavljeni predmeti koji će biti dio ovog događaja, ali je i ukazano na važnost Koševa prilikom papine posjete Bosni i Hercegovini (Samir Yordamoviç - Anadolu Ajansı)

Predstavljeni liturgijski predmeti na Koševu: Papi će biti predati ključevi Grada Sarajeva

Na stadionu Koševo, gdje će papa Franjo u subotu, 6. juna, držati centralnu misu pred blizu 65.000 vjernika, danas su predstavljeni predmeti koji će biti dio ovog događaja, ali je i ukazano na važnost Koševa prilikom papine posjete Bosni i Hercegovini, javlja Anadolu Agency (AA).

Predstavljena je stolica na kojoj će sjediti papa Franjo, kao i ostali liturgijski predmeti. U ime crkvenog odbora obratio se Tomo Knežević, koji je zadužen za organizaciju liturgijskog slavlja.

“Za dolazak Svetog oca, kao crkvenog poglavara, ovo je najvažnije mjesto”, kazao je Knežević misleći na binu koja je postavljena na Koševu, a na kojoj će biti služena centralna misa i gdje se nalaze važni crkveni predmeti.

Prema njegovim riječima, za vjernike koji će biti na misnom slavlju, dvije su najbitnije stvari, a to su oltar tijela i krvi Kristove i ambon (govornica) koji se zove i besjedište.

“Ovo je djelo akademskog kipara Ilije Skočibušića iz Tomislavgrada i isto tako dar stolarije Kraljevići iz sela Mrkodol pored Tomislavgrada. Kada pogledate naprijed vidjet ćete na bosančici natpis ‘Zdravo tijelo Isusovo’. Imate i motive koji su prožeti bh. motivima i oni su na cijelom oltaru i isto tako i na ambonu”, istakao je Knežević.

Predstavljen je i procesijski križ za Euharistijsko slavlje čija je simbolika Krist koji uskrsava iz svijeta kao i dva svijećnjaka koji će biti na misi sa Papom.

Knežević je govorio i o rezbarenoj stolici koju je napravila porodica Hajderovac iz Zavidovića na kojoj je rađeno oko 2.150 sati.

“To je središnji dio. Ono što je pobudilo najveće zanimanje je sedes-katedra. Katedra simbolizira učiteljski nastup Svetog oca i svakog biskupa kada govori u svojoj katedrali ili u Rimu. To je dar Župe Zavidovići sa župnikom Mirom Bešlićem i dvojicom muslimana Salema i Edina Hajderovca”, kazao je Knežević.

Na stolici, kako je kazao Knežević, se, između ostalog, nalazi i grožđe iz Hercegovine, pješnica iz plodne Posavine, sarajevska Katedrala, Župa Zavidovići…

Po odlasku pape Franje iz Sarajeva, stolica ostaje kao dar sarajevskoj Katedrali Srca Isusova.

“Raspelo je dar Roberta Tomića iz Posušja. Posušaci su jako ponosni i na njega i na ovo raspelo”, ispričao je Knežević.

Robert Tomić iz Posušja izrezbario je drveni kip Isusa na križu koji će biti postavljen na središnjem mjestu za vrijeme slavljenja svete mise pape Franje.

Prema riječima Tomića, drveni kip Isusa napravio je od orahova drveta i težak je oko 250 kilograma, dok je križ napravio od hrastova drveta. Križ je ukupne težine oko 1.000 kilograma.

“Orah je bio usječen prije pet godina. Radio sam oko tri godine, ali pomalo”, ispričao je Tomić.

Knežević je najavio da je u pripremi veliki vodič na 20 stranica u kojem će se nalaziti sve informacije o organizaciji i opisima predmeta koji će se koristiti za vrijeme papine posjete Sarajevu.

“Papa dolazi. Obilazi okolo stadionom, vraća se nazad i izlazi. U tom trenutku će mu gradonačelnik Sarajeva predati ključeve Grada Sarajeva i Povelju kojom je 29. travnja 2015. postao počasnim građaninom grada Sarajeva”, najavio je Knežević.

Prema njegovim riječima, papa neće nikoga pričestiti, a dar će prinijeti samo jedna porodica iz Prozor-Rame.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*