Grčka i njeni međunarodni kreditori bez dogovora na sastanku u Briselu

Grčka i njeni međunarodni kreditori nisu uspjeli da postignu dogovor, uprkos saopštenjima da je postignut napredak ka sporazumu, koji bi Atinu mogao spasiti od mogućeg izlaska iz eurozone.

Grčki premijer Aleksis Cipras sastao se sinoć sa predsjednikom Evropske komisije Žan-Klod Junkerom radi iznošenja plana koji bi Atini omogućio pristup posljednjoj tranši iz paketa finansijske pomoći vrijednoj 7,2 milijarde eura.

Cipras i Junker saopštili su da će se uskoro ponovo sastati, ali je njihov četvoročasovni sastanak završen bez dogovora, zbog čega se Atina sutra suočava sa krajnjim rokom za uplatu rate Međunarodnom monetarnom fondu /MMF/ kako bi izbjegla  mogući bankrot.

“Razgovori će biti nastavljeni u narednim danima”, kazao je Cipras, čija je stranka “Siriza” u januaru pobijedila na izborima na osnovu obećanja da će okončati petogodišnje mjere štednje zbog kojih je Grčka ušla u recesiju.

Grčki premijer je rekao da je tokom razgovora bilo “tačaka koje niko ne bi smatrao osnovom za razgovore i da grčki plan za reforme ostaje jedini realan, koji je iznesen”.

Predsjedavajući eurozone Jeroen Dijselblom, koji je takođe prisustvovao četvoročasovnom sastanku u Briselu, izjavio je da je to bio “veoma dobar susret”.

“To je bio dobar, konstruktivan sastanak. Načinjen je napredak u razumijevanju međusobnih stavova na osnovu raznih prijedloga. Postignuta je saglasnost za novi susret,” dodao je Dijselblom.

Neimenovani zvaničnici rekli su agenciji Frans pres da će višerangirani zvaničnici kasnije tokom dana održati telefonsku konferenciju.

(Vijesti.ba/Srna)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*