OS BiH i EUFOR nastavljaju aktivnosti u sklopu združene vježbe “Zajednički napor 2014.”

Trećeg dana združene vježbe sa jedinicama EUFOR-a “Zajednički napor 2014.”, pripadnici Oružanih snaga BiH nastavljaju pružati pomoć civilnim organima i stanovništvu na otklanjanju posljedica katastrofalnih poplava koje su zadesile BiH.

Danas su planirane aktivnosti u općinama Doboj, Orašje, Šamac, Odžak, Maglaj, Lopare, Zenica, Bijeljina, Lukavac, Šekovići, te na lokalitetima Golubinja i Biljevina, gdje će biti ukupno angažovano preko 600 pripadnika OS BiH i preko 100 motornih vozila i inžinjerijskih mašina.

Komandant 5. pješadijske brigade i direktor vježbe brigadir Kenan Dautović i načelnik Štaba EUFOR-a brigadni general Andras Szus su na jutrošnjem brifingu kazali da su zadovoljni dosadašnjim zajedničkim angažmanom, a neposredno poslije brifinga su se uputili u Komandno zračno izviđanje prema općinama Zenica, Šamac, Doboj Orašje i Bijeljina.

Težište na današnjim aktivnostima je u općinama Doboj i Maglaj, a planirano je da se nakon završetka aktivnosti u ovim općinama, zona operacija prioritetno prebaci u Posavinu, na projekte koje su lokalne zajednice kandidirale kao moguću podršku.

Danas se očekuje i dolazak 22 kadeta Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država, koji će se zajedničkim aktivnostima pridružiti u toku sutrašnjeg dana.

Ova pomoć kadeta Oružanih snaga SAD, simbolično pokazuje značaj koji NATO i OS SAD pridaju združenoj vježbi “Zajednički napor 2014.”.

(RTV7/BHRT)

 

 

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*