Poljoprivrednici iz TK najavili mogućnost protesta

Udruženje poljoprivrednika Tuzlanskog kantona danas je održalo press konferenciju, na kojoj su govorili o aktuelnoj problematici u ovoj oblasti, te su iznijeli primjedbe na Nacrt programa utroška sredstava za primarnu poljoprivrednu proizvodnju u Federaciji BiH za 2015.godinu.

Kantonalno udruženje poljoprivrdnika nije zadovoljno predloženim nacrtom koje im je ponudilo Ministarstvo poljoprivrede Federacije BiH, prema kojem bi se kako tvrde ograničila proizvodnja. Kako je kazao Enes Hasanović, sekretar Udruženja poljoprivrednika Tuzlanskog kantona, kao posljedica došlo bi do zatvaranja već razvijenih farmi.

Kada je riječ o aktuelnim problemima sa kojima se susreću poljoprivrednici sa Tuzlanskog kantona, najveći se odnosi na zakup zemljišta. Nakon prošlogodišnjih poplava, komisije su popisale nastale štete, ali su naknade izostale. Komisija za poljoprivrdu, vodoprivredu i šumarstvo TK je donijela odluku da se svi proizvođači koji su imali zemljište u zakupu, oslobode naknada za 2014.godinu. Kako tvrde poljoprivrednici, takva odluka se ne poštuje.

Ukoliko se zaključci Udruženja poljoprivrednika Tuzlanskog kantona ne ispune najavljeni su protesti. Na press konferenciju bio je pozvan i resorni kantonalni ministar, ali se nije pojavio.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*