Nafta ponovo pojeftinila

Cijene nafte danas su ponovo pale na međunarodnim tržištima, iako je u fokusu je bio sastanak Organizacije zemalja izvoznica tog energenta (OPEC), na kojem je potvrđen važeći proizvodni maksimum uprkos prekomjernom snabdijevanju.

Na londonskom tržištu cijena barela nafte pala je 40 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 61,63 dolara.U New Yorku je barelom trgovano po 50 centi nižoj cijeni od 57,5 dolara, prenosi Hina.

Na prošlom redovnom sastanku u novembru 2014. godine, najveće članice OPEC-a na čelu sa Saudijskom Arabijom, preusmjerile su fokus s odbrane cijena kroz prilagođavanje proizvodnje na odbranu tržišnog udjela.Ista će se politika provoditi i u narednih šest mjeseci, zaključeno je na današnjem sastanku.

“Odluka iz novembra bila je ispravna”, saopštio je ministar energetike Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), Suhail bin Mohamed al-Mazrui,doodajući da je tržištu potrebno vrijeme dda se uravnoteži.

Cijene nafte spustile su se u januaru na najnižu vrijednost u proteklih šest godina od 45 dolara za barel, ali su u međuvremenu porasle više od 30 odsto.

Zvaničnici OPEC-a ne vide razlog za promjenu proizvodne strategije koja je uspješna. Niže cijene podstakle su potrošnju goriva i zauzdale procvat proizvodnje nafte iz škriljca u Sjedinjenim Američkim Državama.

OPEC sada proizvodi oko dva miliona barela dnevno više nego što je potrebno, čime se pune svjetske zalihe, a cijene za trenutne isporuke niže su u odnosu na one za isporuke u budućnosti.

Naime, OPEC je objavio da je cijena barela referentne korpe njegove nafte u četvrtak iznosila 59,67 USD, što znači da je pala 1,88 dolara u odnosu na prethodni dan.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*