- Dva mladića put su započeli 30. maja iz SOS Dječijeg sela u Sofiji, a danas su nakon Makedonije, Kosova i Srbije stigli u BiH gdje će nastaviti prema SOS Dječijem selu u Hrvatskoj (SOS Dječije selo Sarajevo - Anadolu Ajansı)

Bugarin i Makedonac voze 2.200 km na biciklima za djecu SOS dječijih sela

Ljupčo Krstev iz Makedonije i Daniel Milenov iz Bugarske kroz osam zemalja Balkana preći će biciklom turu od 2.200 kilometara kako bi skrenuli pažnju na rad SOS dječijih sela i djecu koja odrastaju u njima, piše Anadolu Agency (AA).

Dva mladića put su započeli 30. maja iz SOS Dječijeg sela u Sofiji, a danas su nakon Makedonije, Kosova i Srbije stigli u BiH gdje će nastaviti prema SOS Dječijem selu u Hrvatskoj. Planirano je da vožnju završe u Imstu, gradu u kojem je sagrađeno prvo SOS Dječije selo 1949. godine.

Budući kako su i sami odrasli u SOS dječijim selima, Daniel i Ljupčo istakli su kako na ovaj način žele skrenuti na brigu o djeci i o njihovom djetinjstvu.

“Mi vozimo za svu djecu koja su kao i mi dobila topli porodični dom, mamu, braću, sestre, ljubav, sretno i bezbrižno djetinjstvo u SOS dječijim selima. Djeca u nama vide uzore, svoje heroje. Sretni smo što ih možemo motivisati da i oni teže ka velikim postignućima”, poručili su.

Kako su naglasili, želja im je da građani svih zemalja podrže rad dječijih sela kako bi djeca koja odrastaju u njima imala bolju budućnost.

U Sarajevu je danas mladiće dočekao direktor SOS Dječijeg sela Sarajevo Damir Mahmić koji je podsjetio kako je ovo već druga biciklistička tura mladića za djecu SOS dječijih sela.

“Izuzetno je zadovoljstvo bilo dočekati ih i ove godine i posmatrati sa kojim uzbuđenjem dječaci i djevojčice i mladi ljudi iz SOS porodica razgovaraju sa njima, žele čuti o njihovim iskustvima i motivaciji za ovakav poduhvat. Uistinu su pravi uzori i iznimno smo ponosni na Ljupču i Daniela, kao što smo ponosni na svako dijete koje prevaziđe prepreke i izazove, na mlade ljude koji danas rade, studiraju, zasnivaju vlastite porodice i odgajaju svoju djecu”, kazao je Mahmić.

Iz Sarajeva, Daniel i Ljupčo svoj put nastavljaju prema SOS Dječijem selu Gračanica gdje su ih ispratila djeca, biciklisti Udruženja Giro di Sarajevo i delegacije Ambasade Republike Bugarske i Ambasade Republike Bugarske.

Inače, u BiH djeluju dva SOS Dječija sela: u Sarajevu i Gračanici, u kojima se, kroz porodični model brige osigurava toplo i sigurno mjesto za odrastanje djece bez roditeljskog staranja. U sistemu socijalne zaštite u BiH, SOS Dječija sela su jedinstvena organizacija koja brine o svojoj djeci do njihove potpune samostalnosti, ulažući sve resurse u njihovu sretnu budućnost.

(AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*