Džihadisti prodaju žene za kutiju cigareta

Borci Islamske države u Iraku i Siriji prodaju otete tinejdžerke na pijaci bijelog roblja “ponekad tek za jednu kutiju cigareta”, izjavila je specijalna izaslanica Ujedinjenih nacija za pitanje seksualnog nasilja Zainab Bangura.

Ona je tokom aprila posjetila Irak i Siriju i od tada radi na akcionom planu za rješenje problema strašnog seksualnog nasilja koji sprovode džihadisti ID, prenijela je agencija AFP.

“To je rat koji se vodi preko tijela žena”, rekla je Bangura, koja je do podataka o seksualnom nasilju došla razgovarajući sa ženama i djevojkama koje su pobjegle iz zarobljeništva sa područja pod kontrolom ID, sa lokalnim vjerskim i političkim liderima i prilikom posjete izbjeglicama u Turskoj, Libanu i Jordanu.

Džihadisti organizuju pijace sa robljem, na kojima trguju djevojkama otetim tokom novih ofanziva, ali zasad nema podataka o tome koliko ima djevojaka i žena koje džihadisti drže u zarobljeništvu.

“Oni kidnapuju i otimaju žene kad zauzmu neko područje, kako bi imali – ne želim to da nazovem svježim zalihama – ali tako dobijaju nove djevojke”, istakla je Bangura.

Džihadisti djevojke ponekad prodaju “za samo jednu kutiju cigareta”, a ponekad za više stotina ili hiljadu dolara, rekla je izaslanica UN i opisala strašno iskustvo nekoliko otetih tinejdžerki, od koje su mnoge pripadnice manjinske zajednice Jazida, koji su meta napada džihadista.

“Neke od njih su otete, zaključane u jednu sobu, a ponekad ih naguraju više od sto u jednu manju kuću, a zatim ih skidaju do gole kože i kupaju”, rekla je Bangura i dodala da su djevojke zatim prisiljene da stoje pred grupom muškaraca koji procjenjuju “koliko one vrijede”.

Otmica djevojaka je postala ključni dio strategije ID za regrutovanje stranih boraca, koji tokom posljednjih 18 mjeseci u rekordnim brojevima putuju u Irak i Siriju da bi se borili na strani džihadista.

“Oni tako privlače mlade muškarce, tako što im govore da ih u ID čekaju žene, djevice koje mogu da ožene. Strani borci čine okosnicu oružanih grupa džihadista”, rekla je Bangura.

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*