Baku spreman da dočeka sportiste iz 49 zemalja na Evropskim igrama 2015

U glavnom gradu Azerbejdžana Bakuu od 12. do 28. juna će se održati 1. Evropske igre “Baku 2015”, javlja Anadolu Agency (AA).

Predsjednik Azerbejdžana Ilham Aliyev je donio odluku da se azerbejdžanski sportisti koji osvoje medalje na ovom takmičenju novčano nagrade.

Tako bi azerbejdžanski takmičari koji osvoje prva mjesta bili nagrađeni sa oko 95 hiljada dolara, dok bi i njihovi treneri bili novčano nagrađeni.

Na Evropskim igrama će učestvovati preko šest hiljada sportista iz 49 zemalja koji će se takmičiti u 20 kategorija. BiH će na prvim Evropskim igrama predstavljati 57 sportista iz ukupno osam sportova.

Izgrađena je sva potrebna infrastruktura, stadioni su modernizovani, tako da je Baku spreman za doček sportista na ovo prestižno takmičenje.

Svečano otvaranje igara održat će se 12. juna, a ceremoniju otvaranja vodit će grčki scenarista Dimitris Papajoanu koji je radio na scenografiji tokom Ljetnih olimpijskih igara 2004. godine u Atini. Ceremonija zatvaranja biće održana 28. juna na Nacionalnom stadionu.

U decembru 2012. godine na 41. Generalnoj skupštini Evropskog olimpijskog komiteta u Rimu, odlučeno je da se održe prve Evropske igre.

(RTv7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*