Zannier i Crnadak u Beču: SSP pruža jedinstvenu priliku da se ostvari konkretan napredak ka integraciji BiH

Bosna i Hercegovina, koja je preuzela predsjedavanje Odborom ministara Vijeća Evrope, radiće na jačanju saradnje Vijeća Evrope i OSCE-a, kazao je danas u Beču ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Igor Crnadak, prilikom obraćanja Stalnom vijeću OSCE-a, javlja Anadolu Agency (AA).

Crnadak je napomenuo da BiH preuzima predsjedavanje u vrijeme krize koja se odvija unutar i oko Ukrajine, borbe protiv terorizma i pojave stranih terorističkih boraca, porasta islamofobije i antisemitizma, kao i učestalijeg kršenja ljudskih prava. Takođe je istakao kako ovi izazovi naglašavaju potrebu za jačom saradnjom Vijeća Evrope i OSCE-a.

“Ovo je naša prilika da ojačamo tri veoma važna stuba Vijeća Evrope i OSCE-a, a to su demokratija, ljudska prava i vladavina prava”, izjavio je Crnadak.

Prioriteti BiH tokom predsjedavanja biće usmjereni na prevenciju nasilja nad ženama i prevenciju nasilja u porodici, Evropsku konvenciju o kulturi, s posebnim naglaskom na evropskom filmu, vjersku dimenziju međukulturalnog dijaloga, te na politiku djelovanja Vijeća Evrope prema susjednim regijama. Crnadak je istakao da će se tokom predsjedavanja raditi u partnerskom odnosu sa Srbijom koja predsjedava OSCE-om na pitanjima kao što su socijalna inkluzija mladih, pravo na obrazovanje i pristup obrazovanju, unaprjeđenje nezavisnog rada pravosuđa, te borba protiv cyber-kriminala.

U oktobru ove godine će biti organizovano nekoliko zajedničkih konferencija na temu prevencije i borbe protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici.

“Jačanje saradnje sa susjednim regijama postalo je važno pitanje za sigurnost, prosperitet i mir, kako u Evropi tako i u njenim susjednim državama. Osnovne vrijednosti su pod udarom terorizma, građanskih ratova, te tragičnih smrtnih slučajeva u Mediteranskom moru, o kojima svjedočimo gotovo svakodnevno. Sva ova pitanja moraju se rješavati”, kazao je Crnadak.

Danas su također Generalni sekretar OSCE-a, Lamberto Zannier i ministar Crnadak, razgovarali o prioritetima predsjedavanja BiH Odborom ministara Vijeća Evrope, te o trenutnoj situaciji u Federaciji Bosne i Hercegovine.
Zannier je napomenuo da nedavno stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju pruža jedinstvenu priliku da se ostvari konkretan napredak ka integraciji Bosne i Hercegovine u evropske strukture putem brzog usvajanja Državne strategije socijalnih i ekonomskih reformi.

“Ovo je ključni momenat u procesu pristupanja BiH Evropskoj uniji, te podstičem sve stranke da se konstruktivno angažiraju, uzimajući u obzir dugoročni interes države”, istakao je Zannier.

Izrazio je nadu da će “Državna strategija dobiti neophodnu političku podršku, a da će Deklaracija o prihvatanju programa reformi biti potpisana 11. juna, tokom posjete Komesara za proširenje EU, Johannesa Hahna, Sarajevu”.

Generalni sekretar Zannier i ministar Crnadak su se dogovorili da organiziraju zajedničke aktivnosti OSCE-a i Vijeća Evrope u predstojećih šest mjeseci, a naročito su se osvrnuli na borbu protiv radikalizacije i terorizma, kao i na osnaživanje mladih i borbu protiv nasilja nad ženama.

(RTV7/AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*