Vlada će pomoći Rudnicima Kreka, ali i Rudnici moraju ispunjavati svoje obaveze

Način i dinamika isplaćivanja zaostalih dugovanja Rudnika „Kreka“ po osnovu doprinosa za zdravstveno osiguranje, penzijsko/mirovinsko invalidsko osiguranje i koncesionih naknada bile su glavne teme današnjeg sastanka delegacije Vlade Tuzlanskog kantona, sa predstavnicima Općine Lukavac i Rudnika.

Obzirom da rudnicima Kreka prijeti blokada računa po osnovu pravosnažne izvršne presude, premijer Kantona Bego Gutić je predložio da se određena međusobna potraživanja između Vlade, Rudnika i Općine Lukavac sporazumno riješe. Na ovaj način Vlada pomaže rudnicima da prevaziđu krizu koja bi ugrozila poslovanje ovog privrednog društva.

Na sastanku je bilo i govora o Krekinom neizmirivanju obaveza po osnovu obaveznog zdravstvenog osiguranja za radnike. Ukupna dugovanja Kreke prema Tuzlanskom kantonu po ovom osnovu iznose oko 7 miliona KM i ugrožavaju stabilnost zdravstvenog sistema Tuzlanskog kantona. Posebno zabrninjava činjenica da Kreka ne ispunjava ni svoje obaveze po osnovu potpisanog protokola sa Zavodom zdravstvenog osiguranja, po kojem bi dug trebalo da izmiruje u mjesečnim ratama. Premijer Gutić je akcentirao Zaključak koji je Vlada donijela na svojoj zadnjoj sjednici, a kojim se izričito traži da Kreka nastavi sa redovnim izmirivanjem svojih obaveza po osnovu ovih doprinosa. U Protivnom Zavod zdravstvenog osiguranja TK će obustaviti ovjeru zdravstvenih knjižica uposlenicima Rudnika.

Kako bi se za brojne probleme u poslovanju Rudnika Kreka pokušala iznaći sistemska rješenja dogovoreno je i da se u narednom periodu organizira sastanak sa predstavnicima viših nivoa, kako Elektroprivrede BiH, tako i Vlade Federacije BiH.

Današnjem sastanku su osim premijera Gutića prisustvovali ministar za boračka pitanja Fahrudin Skopljak, načelnik Općine Lukavac Dževad Mujkić i direktor Rudnika Enver Omazić sa saradnicima, saopćavaju iz Ureda za informisanje TK .

(RTV7)

 

 

_________________________________

Odjeljenje za informisanje

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*