Promovisana „Slana zemlja“ Jasmina Imamovića

Nakon promocije u Zagrebu, sinoć je u prepunoj sali Narodnog pozorišta  Tuzla, promovisan roman „Slana zemlja“ autora Jasmina Imamovića. Promotori romana bili su književnik Hadžem Hajdarević, i književni kritičar Đorđe Krajišnik.

Kako je istaknuto roman je zasnovan na istinitim događajima. Spominju se organizatori otpora fašističkoj Njemačkoj u Tuzli, a kroz sve se provlači ljubavna priča Envera Šiljka i Fride Laufer, koja se završila tragično. Promotori su potcrtali hrabrost autora i značaj pominjanja istinitih likova, događaja, posebno zbog činjenice što se danas na razne načine želi iskriviti prošlost i historija naroda u BiH, kao i karakternih osobina ljudi.  U romanu sve počinje sa JA. Iznad svih tih ja, svih pripovjedača i svjedoka vlastitih života i historije, želi se naglasiti šta smo i ko smo. Vrijednost romana je i u činjenici da se kroz sve prožima ljubav, kako između dvoje ljudi, tako i prema slobodi.     

U okviru promocije romana upriličena je i promocija muzičkog spota za pjesmu “Jel’ ti žao što se rastajemo”.Reditelj spota je Jasmin Duraković, a producent SarajevoDisk, a koprodukciju potpisuje RTV7.

Sinoć su publici predstavljeni svi ljudi zaslužni za nastanak spota, od čega samo dvoje-troje nije iz Tuzle, od Lege Artis-a, glumaca, statista u spotu, do tv ekipe RTV7, koja je snimala i montirala spot. Svi su ispraćeni gromoglasnim aplauzom. Promocija je završena zajedničkim pjevanjem pjesme “Jel ti žao dušo što se rastajemo”.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*