Nogometna reprezentacija BiH dočekuje Izrael u Zenici: Zmajevi nemaju pravo na kiks

Nogometna reprezentacija BiH igra večeras na Bilinom Polju kvalifikacionu utakmicu za odlazak na Evropsko prvenstvo koje će se naredne godine održati u Francuskoj. Suparnik je Izrael koji drži treće mjesto u grupi. Za izabranike Mehmeda Baždarevića nema puno filozofije, pobjeda se nameće kao imperativ.

Ono što smo vidjeli i što ohrabruje jeste činjenica da je stručni štab napravio vrlo dobre pripreme, analizirane su sve mane i vrline protivnika i na opće zadovoljstvo čeka se početak utakmice.

Baždarević: Napravili smo dobru analizu suparnika
Selektor bh. tima vjeruje kako će svi akteri biti na nivou i da će se BiH na kraju radovati.

“Prostudirali smo ih, napravili analize. Mislim da imamo argumente koji su jaki i da im možemo napraviti dosta problema kao što su oni nama u Izraelu”, izjavio je šef bh.državnog tima.

Baždarević je još dodao kako se nada da će navijači svojom dobrodošlicom, ne samo njemu već čitavoj ekipi, donijeti sreću i da će biti zadovoljni.

“Vi svi znate koliko je ova publika značila meni tokom mojih godina u reprezentaciji. U petak će cijela Bosna i Hercegovina biti uz reprezentaciju i nadam se da će dobrodošlica biti od pomoći ne samo meni nego čitavoj reprezentaciji i da ćemo svi biti zadovoljni”, kazao je selektor.

Baždarević je naglasio kako ga ne brine činjenica da većina bh. reprezentativaca u proteklom periodu nije bila u udarnoj postavi svojih ekipa. Istakao je kako je u ovom trenutku najvažnije da se svi skoncentrišu na meč sa Izraelom.

“Čeka nas težak okršaj. Hoćemo, možemo i moramo imati snage da posao odradimo na najbolji mogući način”, napomenuo je Baždarević.

Dakako, svi su svjesni da nemaju pravo na kiks i da samo osvajanje kompletnog plijena ostavlja Zmajeve u borbi za plasmana na treće mjesto i odlazak u dodatne kvalifikacije. Za ispunjenje cilja svi akteri moraju biti u optimalnom izdanju.

Ako neko podbaci, proći ćemo loše. Kao većinu utakmica u kojima je bh. reprezentacija slavila temelj na kojem se treba graditi priča protiv Izraela je kvalitetna pas-igra. Nametanje kombinatorike i širenje protivničkih linija olakšat će napadačima posao. No, izraelska selekcija zaslužuje maksimalan respekt jer su do sada pokazali da su ozbiljna reprezentacija.

Džeko: Naši navijači trebaju biti kao i do sada
Igra Zmajeva mnogo će zavisiti od kapitena Edina Džeke. Napadač Manchester Cityja sa optimizmom čeka sudar sa Izraelcima.

“Mislim da je utakmica u Izraelu bila iznenađenje za sve nas, kao i za ljubitelje sporta s obzirom na ono što smo uradili proteklih godina. To je bio razočaravajući rezultat s tim da to nije bio odraz naše snage jer smo imali nekoliko povrijeđenih igrača. U petak je jedna od ključnih utakmica i za nas i za Izrael koji zna da ne smije izgubiti. Mi smo dosta ovakvih mečeva odigrali pred našim navijačima u Zenici i sigurno uz njihovu podršku možemo napraviti povoljan rezultat”, kazao je Džeko.

Kapiten bh. selekcije apelirao je na gledatelje.

“Moram da pohvalim naše navijače s obzirom da nije bilo nikakvih incidenata proteklih godina. Oni su tu da bodre nas, a podržali su i gostujuće himne i navijače, tako da mogu samo da kažem da tako nastave. Još jednom ih pozivam da budu isti kao i proteklih godina, da ne zvižde na himnu i pokažu se na tribinama, a mi ćemo na terenu”, poručio je Džeko.

Reprezentacija Izraela nekoliko dana boravi u našoj zemlji. Kako ističe selektor Eli Guttman čeka ih težak meč protiv neugodnog suparnika.

“Dobro sam upoznat s činjenicama, prošla utakmica nema veze s ovom koju igramo u petak. Rezultat iz Izraela ne oslikava stvarnu situaciju u obje reprezentacije. Jako dobro znamo da BiH ima dobre napadače i spremili smo se za to”, kazao je Guttman.

Reprezentativac i kapiten Izraela Tal Ben Haim respektuje Zmajeve, ali vjeruje da njegova reprezentacija može napraviti pozitivan rezultat.

“Protivnik je snažan. Ipak, poznajemo se dugo i nadamo se da ćemo to sutra pokazati na terenu”, jasan je bio Ben Haim.

Utakmica počinje u 20:45 sati uz direktan prijenos na BHT1.

Tabela grupe B:
1. Belgija11
2. Vels 11
3. Izrael 9
4. Kipar 6
5. Bosna i Hercegovina 5
6. Andora 0

(klix.ba/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*