Novalić poručio MMF-u: Zadovoljni smo reformskom agendom!

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić izjavio je nakon razgovara sa članovima Misije Međunarodnog monetarnog fonda u Bosni i Hercegovini da su u Federaciji BiH zadovoljni “reformskom agendom”. Predstavnike MMF-a predvodio je Ronom van Roodenom.

Povodom odbijanja Republike Srpske da potpiše Reformsku agendu, premijer Novalić je kazao kako u Federaciji BiH ne postoji niti jedno mišljenje protiv ovog bitnog dokumenta.

“Posebno smo zadovoljni što su u Reformsku agendu ušle sve one glavne stvari za koje smo zainteresirani. Ali sada razmatramo stavke iz Agende koje možemo provesti sami i bez dodatnih sredstava”, kazao je premijer Novalić.

Govoreći o pravcima tog djelovanja Vlade FBiH, premijer je, između ostalog, istakao namjeru za uvođenje diferenciranih cijena električne energije, čime bi iznosi na računima za oko 100.000 najsiromašnijih domaćinstva u FBiH bila umanjena.

Jedna od planiranih mjera odnosi se na racionalizaciju javnog sektora, a uključivala bi smanjenje broja federalnih institucija sa sadašnjih 145 na 110.

Razmatra se i mogućnost povećanja iznosa plaća u tekstilnoj, kožarskoj i industriji obuće koje podliježu preferencijalnom tretmanu pri plaćanju doprinosa, čime bi se ova pogodnost odnosila na veći broj zaposlenih.

Također, ovo bi moglo biti primijenjeno i na zaposlene u još nekim niskoakumulativnim djelatnostima, kao što su mali privrednici, stare zanatlije, pijačni radnici i taksisti.

Federalna vlada priprema i mjere čiji je cilj povećanje broja legalno zaposlenih i smanjivanje tog broja u takozvanoj „sivoj zoni“.

Inače, Misija MMF-a boravi u BiH od 10. do 24. juna s ciljem razgovora s domaćim vlastima o mogućem novom aranžmanu koji bi pomogao BiH u rješavanju financijskih potreba i podrške programu strukturalnih reformi.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*