Oduzeto 500 kilograma duhana i ostala krijumčarena roba vrijedna 237.000 KM

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje u Regonalnom centru Tuzla privremeno su oduzeli 500 kg duhana i ostalu raznu robu čija se tržišna vrijednosti procjenjuje na 237.000 KM.

Roba je privremeno oduzeta u nekoliko odvojenih akcija zbog neposjedovanja bilo kakve dokumentacije o njenom porijeklu, saopćeno je danas iz UIO BiH.

Kako se pojašnjava, službenici Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja iz Regionalnog centra UIO u Tuzli u saradnji sa službenicima MUP-a ZDK-a izvršili su pretres jednog teretnog motornog vozila.

Tom prilikom je pronađena veća količina duhanskih proizvodna, tačnije – sitno rezani duvan – 500 kg, procijenjene tržne vrijednosti u iznosu od 60.000 KM.

S obzirom da duhan nije bio obilježen akciznim markicama, protiv odgovornih osoba u narednom periodu nadležnom Tužilaštvu BiH bit će podnesen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i izvršiocu.

U tri odvojene operativne akcije službenici UIO u Regionalnom centru Tuzla privremeno su oduzeli veću količinu razne robe, među kojom je bilo i dioptrijskih naočara.

Lica koja se prometovala spomenutu robu nisu imala dokaz o njenom porijeklu, a ukupna tržišna vrijednost procjenjuje se na 118.500 KM, navode iz UIO BiH.

Shodno Operativnom planu UIO za provođenje operacije pod nazivom “Pangea VIII“, službenici Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja RC Tuzla postupajući po istoj, su u periodu od 19.05.2015. godine do 12.06.2015. godine, u nekoliko odvojenih operativnih akcija izvršili privremeno oduzimanje lijekova i medicinskih sredstava, ukupne tržišne vrijednosti u iznosu od 28.500 KM.

Protiv pravnih i odgovornih osoba, shodno utvrđenim nepravilnostima iz Zakona o carinskim prekršajima BiH pred nadležnim sudovima bit će podneseni Zahtjevi za pokretanje prekršajnog postupka.

U Carinskoj ispostavi Tešanj službenici UIO su izvršili detaljan pregled jedne kamionske pošiljke i tom prilikom pronašli raznu robu koja nije bila prijavljena za uvozno carinjenje. Radi se o robi koja je pokušala da se prokrijumčari u BiH, a ukupna vrijednost procjenjena je na 30.000 KM.

O navedenim nezakonitostima Grupa za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja RC Tuzla će podnijeti Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu Tužilaštvu BiH, navodi se u saopćenju UIO BiH.

(Fena/MOJportal)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*