Rijaset Islamske zajednice u BiH usvojio plan i program aktivnosti tokom nastupajućeg mjeseca ramazana

Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini (RIZBiH) danas je u Sarajevu usvojio plan i program aktivnosti tokom nastupajućeg mjeseca ramazana.

Sve pripreme za ramazan su blagovremeno izvršene i preporuke i upustva na vrijeme upućene muftijstvima i medžlisima kako bi mogli po tim preporukama raditi.

Profesori i muderisi medresa i fakulteta bit će više na terenu, držati vazove i biti na usluzi vjernicima.

Očekuje se da će i ovog ramazana mediji predstaviti ovaj mubarek mjesec kao mjesec duhovnog napajanja i uzdizanja vjernika.

Određeni su i vaizi koji će tokom ramazana posjetiti mešihate i dijasporu, gdje će držati vazove i obavljati druge potrebne ramazanske aktivnosti.

RIZBiH je odlučio da se u prvih deset dana ramazana, u organizaciji Ureda za društvenu brigu, podijeli oko hiljadu paketa za ugrožene porodice, te da se organizira sergija za prikupljanje pomoći ugroženim muslimanima Mijanmara.

Prihvaćen je i operativni plan provođenja akcije kurbana i kurbanskih kožica. Radi se o značajnom projektu koji sadrži socijalnu,ekonomsku i razvojnu komponentu.

Rijaset IZBiH je razmatrao Nacrt Pravilnika o reisu-l-ulemi, kojim se reguliraju prava i obaveze aktuelnog i bivšeg reisa. Tekst ovog dokumenta, nakon dorade i prijedloga iz današnje rasprave, bit će u formi prijedloga usvojen na narednoj sjednici Rijaseta, a potom upućen Saboru Islamske zajednice na raspravu i usvajanje.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*