Toplinski val: Ne ostavljajte djecu i životinje u autima!

Prema studijama koje su rađene u posljednje vrijeme u svijetu, a radili su ih većinom studenti medicine, pokazalo se da je temperatura na direktnom suncu veća za 10 do 15 stupnjeva od one u hladu.

Mnogo vremena provodimo u automobilima i znamo da i oni pokazuju sasvim različite rezultate mjerenja temperature. To, pak, ovisi prije svega o tome gdje je na automobilu postavljen termometar, koliko je blizu asfalta koji reflektira toplinu ili još bolje, je li na užarenom limu.

Što se dogodi kad sirovu pizzu ostavite u vrućem autu?

Jedan od zanimljivijih podataka jest da pri vanjskoj temperaturi od 32 stupnja, kakve ćemo recimo imati ovih dana, unutrašnjost automobila parkiranog na suncu može se za samo nekoliko minuta zagrijati na 71 Celzijev stupanj. Ono što je također zanimljivo jest da se pokazalo da otvoreni prozori ne pomažu mnogo, pa je jasno da u takvim situacijama nipošto ne smijemo ostavljati životinje, starije osobe ni djecu da nas čekaju u autu. Čak niti samo par minuta.

Sunčano, suho i vruće

Danas će biti stabilnije nego što je bilo jučer. Prevladavat će sunčano i suho, a oblaci umjerenog razvoja pojavit će se gotovo posvuda u najtoplijem dijelu dana. Iz nekih od njih će pljusnuti, no samo kratkotrajno. Pljuskovi će nastajati uglavnom u planinskim krajevima, a sjeveroistočno strujanje može ih nositi i u zavjetrinska područja, pa tako i ponegdje na obalu. Dnevna temperatura slična ili malo viša nego jučer, većinom između 26 i 31.

Sutra još stabilnije nego u danima prije, pa će pljuskovi biti još rjeđi i opet u sličnim područjima. Bit će toplije, u mnogim krajevima već preko 30 stupnjeva.

Vrhunac vrućine u nedjelju

U subotu još toplije, pa su vrlo vjerojatne već i 35-ice i to u Hrvatskoj na sisačkom području, u Srbiji u cijelom sjevernom i centralnom dijelu te u Pomoravlju, a u BiH uglavnom samo na brčkom i prijedorskom području. Bit će malo vjetrovitije, sredinom dana i poslijepodne vrućinu će malo ublažavati umjeren i umjereno jak jugozapadni vjetar.

Vrhunac vrućine očekuje nas u nedjelju. To će već u mnogim područjima biti treći dan u nizu s temperaturama iznad 30 što podrazumijeva toplinski val. Pridržavajte se uputa o ponašanju za vrućina i izdržite još malo jer će sljedeći tjedan donijeti osvježenje.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*