Fajon: Podržavamo rezoluciju o Srebrenici

Potpredsjednica stranke socijalista i Progresivac u Evropskom parlamentu Tanja Fajon poručila je danas da njezina zastupnička skupina podržava prijedlog rezolucije o Srebrenici o kojoj će se glasati u junu.

“Mi progresivci podržavamo rezoluciju”, napisala je Fajon na svom tviter nalogu. Prijedlog rezolucije o Srebrenici u kojem se odaje počast žrtvama, a od evropskih institucija zahtijeva da poduzmu sve da se takav zločin ne ponovi, podnio je zastupnik Ivan Jakovčić iz grupe liberala.

Osim toga, od Evropskog vijeća i Komisije se traži da na dvadesetogodišnjicu genocida u Srebrenici uputi jasnu poruku svim državama Zapadnog Balkana da imaju evropsku perspektivu i da podrže proces integracije cijele regije u EU.

Jakovčićev prijedlog da se nacrt rezolucije uvrsti na dnevni red plenarnog zasjedanja EP, koje će se održati od 7. do 9. jula u Strasbourgu prihvatile su sve poslaničke grupe na sastanku Predsjedništva EP prije dva dana, a o njemu će se još jedanput formalno glasati sedam dana prije sjednice.

(RTV7/Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*