Sarajevo: Obilježavanje Svjetskog dana izbjeglica

Predstavništvo UNHCR-a u BiH i Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH danas će na Trgu djece Sarajeva obilježiti Svjetski dan izbjeglica pod motom “Aneks VII Dejtonskog mirovnog sporazuma, nakon 20 godina: Rješenja su na vidiku! …ali ostalo je još mnogo posla…”

Prisutnima će se obratiti Regionalni predstavnik UNHCR-a Andrew Mayne, ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac, šef operacija Sekcije za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju Delegacije EU u BiH Massimo Mina, direktor Odjela za ljudsku dimenziju Misije OSCE-a u BiH Kendall Palmer i prvi zamjenik Visokog predstavnika David M. Robinson.

Cilj obilježavanja Svjetskog dana izbjeglica je podsjećanje na pronalaženje rješenja za ratom raseljene osobe, kao i postojeće mogućnoti zajedničkog poduhvata u stvaranju boljih životnih uslova za preostale povratnike i interno raseljenje osobe.

Događaj će otvoriti grupa školske djece iz Mostara, iz prihvatno izbjegličkog centra Salakovac, Egipatskog sela i Porodičnog centra, izvedbom plesne tačke „Zajedno smo jači“.

Kao što je ranije predviđeno, biće prikazana dva kraća dokumentarna filma o životu u kolektivnim centrima u BiH, te o potencijalnom korisniku Regionalnog stambenog programa.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*