Produžen pritvor uhapšenim uposlenicima MUP-a TK

Općinski sud u Tuzli je po prijedlogu Tužilaštva produžio pritvor za još dva mjeseca uposlenicima MUP-a TK: Samiru Aljukiću, Jasminu Kurtiću, Vedranu Matoviću i Adnanu Đuloviću. Oni su uhapšeni polovinom maja ove godine, nakon čega im je određen jednomjesečni pritvor.

Samir Aljukić, nekadašnji vršilac dužnosti policijskog komesara MUP-a TK, Jasmin Kurtić, pripadnih specijalne policije, te policijski službenici Adnan Đulović i Vedran Matović osumnjičeni su za krivično djelo zloupotreba službenog položa i druga krivična djela iz Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

Aljukić i  Kurtić su osumnjičeni da su,  obavljajući  različite rukovodne pozicije u MUP-u TK u dužem periodu,  kršeći pravilnike ovog ministarstva,  počinili krivično djelo protivzakonito posredovanje u produženom vremenskom trajanju u sticaju sa krivičnim djelom zloupotreba položaja i ovlašćenja.

Matović i Đulović su osumnjičeni  da su kao policajci u PS Istok Tuzla počinili  krivična djela zloupotreba položaja i ovlašćenja, produženo krivično djelo primanje dara ili drugih oblika koristi i krivotvorenje službene isprave.

Sva četvorica su osumnjičena da su u periodu od oktobra 2011. do septembra 2013. godine,  iskorištavajući svoj položaj  službenika u MUP-u TK, a Aljukić i Kurtić kao rukovodeći službenici na različitim pozicijama u ovom periodu, odnosno i kao komandir i zamjenik komandira PS Istok Tuzla,  po prethodnom dogovoru sa Aljukićem, obustavljali izdavanje prekršajnih naloga za vozače  većeg broja  firmi čija su vozila, prilikom kontrole saobraćaja, policajci upućivali na vanredni tehnički pregled a na kojima su utvrđene određene  nepravilnosti.

Prekršajni nalozi su dostavljani Aljukiću ili Kurtiću, a policajci su vlasnike firmi upućivali da obave razgovore sa njima kako bi zaustavili prekršajne postupke uz određene naknade za to.

Kada je Jedinica za profesionalne standarde MUP-a TK dobila informacije o ovim radnjama,  osumnjičeni su pokrenuli  izdavanje istih prekršajnih naloga,  iako su znali da je nastupila apsolutna zastarjelost njihovog podnošenja, navodi se u Tužilaštvu TK.

Akciju hapšenja provela je Federalna uprava policije, a po naredbi Kantonalnog tužilaštva Tuzla.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*