Određen pritvor za 22 portira PK Dubrave i četiri krijumčara uglja

Općinski sud u Živinicama na prijedlog Kantonalnog tužilaštva TK odredio je jednomjesečni pritvor za 26 osoba koje su u opsežnoj akciji MUP-a TK u petak 12. juna 2015. godine uhapšeni na Površinskom kopu Dubrave i mjestima koja gravitiraju tom rudničkom kompleksu.

Jedna uhapšena osoba nakon saslušanja je puštena na slobodu, dok će dalja istraga obuhvatiti 22 portira i četiri krijumčara uglja za koje se sumnja da su u prethodnom periodu oštetili PK Dubrave za višemilionski iznos.

Podsjetimo, 21. februara 2015. godine u večernjim satima na PK Dubrave smrtno su stradali Arif Alibašić, Adel Šehić, Edin Herić i Alem Dedić, kojim je omogućeno da na nelagalan način sa traktorom dođu do glavne proitvodnje. U odronu jedne od etaža smrtno su stradali, a njihova beživotna tijela izvučena su narednog dana.

Sumnja se kako su portiri nelegalne ulaske naplaćivali od 25 do 30 KM, a da su mjesečno, mimo redovnih plata, inkasirali između 700 i 1.000 KM.

Tragedija koja se dogodila potakla je nadležne organe ne reakciju, a po nalogu Općinskog suda Živinice pripadnici MUP-a TK uhapsili su osobe koji se sumnjiče da su počinili krivično djelo krađe i sticaju sa krivičim djelom davanja dara i drugih oblika koristi.

(RTV7/Klix)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*