UEFA pokrenula disciplinski postupak protiv Fudbalskog saveza BiH

Evropska fudbalska federacija (UEFA) pokrenula je disciplinski postupak protiv Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine.

U saopćenju UEFA-e navodi se da je postupak pokrenut zbog nepoštivanja nacionalne himne Izraela tokom kvalifikacijskog meča u Zenici, paljenja i bacanja baklji i rasističkog ponašanja.

Sjednica Disciplinske komisije koja će razmatrati prijavu protiv FSBiH bit će održana 16. jula.

UEFA je pokrenula disciplinski postupak i protiv saveza Hrvatske zbog nacističkog simbola na utakmici Hrvatske – Italije na Poljudu u petak, stoji na stranici UEFA-e.

U vrlo kratkom saopćenju navodi kako je disciplinski postupak pokrenut zbog rasističkog ponašanja, ali i zbog neprimjerenog ponašanja hrvatskih reprezentativaca koji su dobili jedan crveni i četiri žuta kartona. Odluku o kazni UEFA će donijeti najvjerojatnije 16. jula.

Hrvatskom savezu tako prijeti novi finansijski udarac od UEFA-e, a reprezentaciji suspenzija ili čak oduzimanje bodova, budući da se radi o višestruko ponovljenom prekršaju. Utakmica na Poljudu igrana je bez gledatelja zbog prethodne kazne UEFE, a tokom prvog poluvremena utakmice na južnom dijelu poljudskog travnjaka primijećen je višemetarski znak koji svojim izgledom podsjeća na nacistički znak kukasti križ.

U poluvremenu utakmice djelatnici stadiona su pokušali popraviti taj dio travnjaka i obrisati znak, koji je očito nastao nanošenjem hemikalija na travu.

UEFA je pokrenula i postupak protiv Irske i Rumunije zbog izgreda na kvalifikacijskoj utakmici u Belfastu. Irski navijači su bacali petarde i baklje u teren, a rumunski isticali zabranjene simbole.

(Radiosarajevo.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*