Utajeni milioni maraka: Sudska policija privremeno zatvorila hotel Holiday

Čelnici hotela Holiday Sarajevo HTD Sarajevo d.o.o., sudeći prema nezvaničnim informacijama, utajama poreza pronevjerili su milione maraka i to je jedan od razloga zbog kojeg bi danas ovaj hotel trebao biti privremeno zatvoren.

Naime, kasno sinoć, tačnije oko devet sati navečer, okončan je pretres i izuzimanje dokaznog materijala iz ovog hotela, potvrđeno nam je iz Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu.

“Uhapšenih osumnjičenika za krivično djelo porezne utaje u ovom slučaju još uvijek nema te je intenzivna istraga na snazi”, kazala je za Klix.ba Amela Zahirović iz Odjela za odnose sa javnošću Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu.

Da je hotel privremeno zatvoren potvrđeno nam je i u Općinskom sudu u Sarajevo.

“Rješavajući po žalbi Holiday Sarajevo HTD d.o.o. u stečaju, Kantonalni sud u Sarajevu je 29.04.2015. godine preinačio prvostepenu odluku Općinskog suda u Sarajevu te donio mjeru osiguranja kojom je naložio da Holiday resort d.o.o. omogući predlagatelju mjere osiguranja ‘Holiday Sarajevo HTD d.o.o.’ u stečaju upravljanje, čuvanje i staranje o predmetnom hotelu, odnosno da se omogući stečajnom upravniku vršenje zakonskih ovlaštenja te da se protivniku predlagača mjere osiguranja (Holiday Sarajevo HTD d.o.o.) zabrani dalje korištenje poslovne zgrade Hotel Holiday, parking hotela i zemljišta u vlasništvu ‘Holiday Sarajevo HTD d.o.o. u stečaju’, saopćeno je iz Općinskog suda Sarajevo.

Podsjećamo, pretrese hotela izvršili su službenici Porezne uprave FBiH uz asistenciju pripadnika SIPA-e zbog sumnje da su odgovorna lica privrednog društva ‘Holiday Resort’ d.o.o. Sarajevo, koristeći poslovne prostorije hotela, počinila krivično djelo porezne utaje.

Tokom pretresa, do sada je izuzeta fiskalna kasa, kao i relevantna dokumentacija koja će služiti kao dokaz u krivičnom postupku. Pretres još nije okončan.

Pretresi se vrše pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, a po naredbi Općinskog suda Sarajevo.

Akcija pretresa se provodi zbog sumnje da su odgovorna lica u vremenskom periodu od jula 2014. godine do danas, koristeći poslovne prostorije hotela Holiday Sarajevo HTD Sarajevo d.o.o. u stečaju, počinila krivično djelo porezne utaje, odnosno da su dajući lažne podatke o svom stečenom prihodu izbjegla plaćanje poreznih obaveza, saopćeno je iz Kantonalnog tužilaštva KS-a.

(klix.ba/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*