Nastupio je ramazan, mjesec posta i oprosta

Vjernici u našoj zemlji s radošću su dočekali nastupanje ramazana – najvažnijeg mjeseca po islamskom vjerovanju.

Prvi teravih-namaz u ramazanu klanjan je sinoć u džamijama širom Bosne i Hercegovine.

Sa potpunim odricanjem od hrane, pića, pušenja i tjelesnih zadovoljstava, ali i nedoličnog govora i ponašanja vjernici su počeli u 2:27 sati, kada je sehur, a iftariti će u 20:37 sati. To znači da će postači u našoj zemlji prvog dana postiti duže od 18 sati.

Post je obavezan za sve fizički i psihički zdrave i punoljetne muslimane i muslimanke, a mjesec ramazan ove godine će trajati do petka, 17. jula, kada nastupa prvi dan Ramazanskog bajrama.

U tradicionalnoj ramazanskog poruci reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića pozvano je na zbližavanje sa braćom, sestrama, rodbinom i prijateljima.

Govoreći o početku ramazana i posta, reis Kavazović je rekao: “To je veliko dobro za nas, radost za naše duše, umorne od dunjalučkih briga i odmor za tijela. U ramazanu ćemo učiti Kur’an, uživati u milozvučju njegovih ajeta i diviti se mudrosti njegovih poruka. Prisjetit ćemo se i snage zajednice muslimana na Bedru i biti inspirirani da i mi tome jedinstvu težimo, srcem i dušom. U ramazanu ćemo osjetiti i djelić slasti oslobođenja i povratka domu, koji su osjetili prvi muhadžiri Meke”.

(Klix.ba/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*