Beograd: Danas počinju konsultacije o Srebrenici

Državni vrh Srbije danas će započeti konsultacije oko pozicije službenog Beograda u vezi s Rezolucijom o Srebrenici, koju je u Vijeću sigurnosti UN-a predložila Velika Britanija.

Pred Srbijom su dvije mogućnosti.

Prva je da se priključi zahtjevima predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, koji će od ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova tražiti da Moskva stavi veto na usvajanje rezolucije.

Druga je da pokuša u direktnim razgovorima s Londonom ili preko neke od članica Vijeća sigurnosti, amandmanima da izmijeni tekst rezolucije, koji je u mnogim dijelovima veoma nepovoljan za Srbiju, prenosi Tanjug.

Ove odluke naći će se pred srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem kada se vrati iz Norveške.

Velika Britanija, jedna od stalnih članica Vijeća sigurnosti, može računati da će Rezoluciju o Srebrenici 7. jula podržati Sjedinjene Američke Države i Francuska, a također ima i snažnu “glasačku mašinu” među deset nestalnih članica Vijeća sigurnosti.

Međutim, podršku Srbiji putem veta mogla bi pružiti Rusija, dok će Kina najvjerovatnije biti suzdržana.

Veto Rusije rezoluciji u Vijeću sigurnosti, po mnogim procjenama, povlači za sobom i određena očekivanja Moskve.

Srbija se ne bi trebala priključiti NATO-u, morala bi ostati dosljedna u neuvođenju sankcija Moskvi, dozvoliti nove ruske investicije i da kao zemlja predsjedavajuća OESS-om, pruži pomoć Kremlju u rješavanju ukrajinske krize.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*