Agonija u “Gikilu” traje oko 11 godina

Predstavnici Sindikalne organizacije Global Ispat koksne industrije Lukavac “Gikil” na današnjoj konferenciji u Tuzli ukazali su na stanje radničkih prava u ovom preduzeću, te o preduzimanju aktivnosti Sindikata na očuvanju radnih mjesta.

Predsjednica Sindikata hemije i nemetala u FBiH Kata Iveljić podsjetila je da je prije deset dana sindikalna organizacija “Gikila” donijela odluku o održavanju jednosatnih protesta da bi skrenuli pažnju upravi ovog preduzeća na zahtjeve radnika.

Radnici zahtijevaju da se plaće usklade s granskim kolektivnim ugovorom i s pravilnikom o radu, te da se planiraju sredstva za zaštitu na radu.

Iveljić je istaknula da ne zna, kako je moguće da onaj ko upravlja i ko je preuzeo obaveze da isplati osam i po miliona prema Fondu PIO i ko je s upravom društva potpisao sporazum na sedam godina koji je trebao biti ispoštovan 2014. godine, nije uplatio 21 ratu reprograma što predstavlja najveći problem ove firme.

“Agonija u Gikilu traje oko 11 godina. Svi bi se zapitali šta to radnici traže, imaju redovne plate, ali ono što smo primijetili je umiranje Gikila po poznatoj formuli u ovoj državi, kako doći do kapitala ne ulažući nijednu marku”, izjavio je predsjednik sindikalne organizacije Gikila Mirsad Imamović.

Ako je vrijednost “Gikila” procijenjena na 157 miliona, a danas duguje više od 200 miliona, kome on služi.

Sindikalci “Gikila” traže sastanak s upravom društva, nadzornim odborom i predstavnicima Vlade Tuzlanskog kantona, te da se u poreznoj upravi provjeri da li je potpisan novi ugovor, te ako jeste da se izvrši njegova revizija.

Kantonalna vlada bi se trebala oglasiti po ovom pitanju u naredna dva dana. Ukoliko ne poduzmu ništa kako bi riješili probleme u “Gikilu” najavljuju masovnije proteste.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*