Svjetski dan izbjeglica – 20. Juni

Ministarstvo za ljudska prava i Izbjeglice BiH, u saradnji s UNHCR-om u BiH i nevladinim organizacijama danas će obilježiti Svjetski dan izbjeglica – 20. juni. Na taj način će ukazati na težak položaj ljudi koji su napustili svoje domove zbog oružanih sukoba, elementarnih nepogoda ili opravdanog straha da će biti proganjani zbog svoje rase, vjere ili nacionalne pripadnosti.

Tokom proteklog rata u Bosni i Hercegovini, oko 2,2 miliona građana zatražilo je utočište u zemljama regiona i zapadne Evrope, ili su postali raseljene osobe unutar svoje zemlje.

Iz Ministarstva za ljudska prava i Izbjeglice BiH ističu, da dvije decenije nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, oko polovine od procijenjenog broja izbjeglih i raseljenih još uvijek živi izvan svojih predratnih domova.

Također, navode da je Bosna i Hercegovina pružila zaštitu osobama s priznatim izbjegličkim statusom čiji se broj udvostručio zbog ratnih sukoba u Siriji.

Veliki broj izbjeglica iz zemalja pogođenim ratom svakodnevno napušta svoje domove i utočišta traže u zemljama zapadne Evrope. Na tom putu gube svoje živote i živote svojih najmilijih.

Prema procjenama UNHCR-a, broj raseljenih osoba u svijetu je prešao 60 miliona ljudi, prvi put nakon Drugog svjetskog rata.

Ratovi u Siriji i Iraku su uzrok velikog broja zahtjeva za azil u posljednje 22 godine, a svakog dana tokom 2014. iz svojih domova je bježalo 30.000 ljudi.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*