Međunarodni dan joge – 21. juni

U povodu Međunarodnog dana joge, 21. juna, danas će u Domu mladih u Sarajevu biti upriličen specijalni program koji će prezentirati jogu – indijski duhovni i tjelesni sistem vježbi.

Ujedinjeni narodi su, na prijedlog Indije i uz podršku 177 zemalja, 21. juni proglasili danom joge.

Ove godine će taj dan na različite načine biti obilježen u 193 zemlje i 250 gradova svijeta.

Program u Sarajevu otvorit će Umesh Kumar, direktor Indijskog kulturnog centra u Budimpešti, predstavnik Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i predsjednica Udruženja Fatima Cita Somun.

Bit će održana i radionica od deset minuta različitih aspekta joge, kao što su AOL (Sudarshan Kriya), joga u svakodnevnom životu (Yoga Asanas), koristi od asana joge (Ashtanga Yoga) i transcendentalna meditacija.

Kako bi ljubiteljima joge i zainteresiranim građanima približio drevni sistem duhovnih i tjelesnih vježbi, u Sarajevo će stići i ekspert za jogu iz Indije, doktor Yogendra Singh. On će govoriti o koristima fizičkog i meditativnog prakticiranja joge i voditi praktične vježbe.

Organizatori programa su Ambasada Indije u Budimpešti, koja pokriva Bosnu i Hercegovinu, u saradnji s Udruženjem bosansko-indijskog prijateljstva.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*