Danas 23. godišnjica stradanja civila u Kalinoviku

Obilaskom nekadašnjih logora, mjesta tortura i ubijanja na području opštine Kalinovnik, te polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe, članovi porodica nestalih i preživjeli logoraši kalinovačkih logora danas će obilježiti 23. godišnjicu stradanja civila tog kraja.

Centralna manifestacija bit će organizovana ispred Osnovne škole “Kalinovik”, koja je tokom rata bila pretvorena u logor kroz koji je prošlo više od hiljadu žena, djece i muškaraca. U logoru je ubijeno 14 ljudi, a 30 žena je silovano.

Obilježavanje će biti nastavljeno obilaskom “puta smrti”, tačnije odavanjem počasti i polaganjem cvijeća ubijenim u zloglasnom logoru Barutni magacin u kojem je ubijeno 87 muškaraca, kao i kod štale Tuzlaka, gdje je 25 muškaraca strijeljano, a zatim spaljeno, te obilaskom Masovnih gorbnica Mehka brda i Tuneli Miljevina.

Porodice još uvijek tragaju za najmanje 50 tijela ubijenih.

Obilježavanje godišnjice dočekuje se sa velikim ogorčenjem, zbog nemogućnosti sudskih i tužilačkih organa Bosne i Hercegovine da u redovnim procesima pred Sudom Bosne i Hercegovine osiguraju informacije o grobnicama koje sakrivaju tijela 43 nepronađene osobe, te zbog neodgovornog ponašanja Tužilaštva u procesuiranju i hapšenju izvršilaca ratnog zločina u Kalinoviku.

Kroz pravosnažne sudske presude Haškog tribunala, te presudama Suda Bosne i Hercegovine, dokazano je postojanje logora i izvršenje ubistava 120 osoba bošnjačke nacionalnosti sa područja opština Kalinovik, Nevesinje, Gacko, Foča, Miljevina i Trnovo, kao i silovanje 30 žena bošnjačke nacionalnosti.

Sud Bosne i Hercegovine je pravosnažnim presudama za zločine u Kalinoviku izrekao ukupno 71 godinu zatvora. U toku je suđenje Marinku Bjelici i njegovom sinu za zločine u Kalinoviku, kao i istraga za još 18 osoba osumnjičenih za ratne zločine.

“Svojim neradom, Sud Bosne i Hercegovine legalizuje ubistva, silovanja i progon Bošnjaka Kalinovika, te se svojim djelovanjem stavlja u direktnu zaštitu izvršilaca ovih krvavih djela. Ovakav način rada Suda Bosne i Hercegovine je sramotan, nehuman, ponižavajući, diskriminirajući i krvavi čin obračuna sa svim preživjelim Bošnjacima opštine Kalinovik”, kažu u Udruženju članova porodica nestalih i ubijenih opštine Kalinovik „Istina-Kalinovik 92“.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*